[+] Widz
[+] Widzę sieci wifi, lecz nie mogę się do nich podłączyć
Witam.
Wczoraj zainstalowałem Debiana (wcześniej miałem Ubuntu). Jak zwykle do mojej karty sieciowej trzeba było doinstalować sterowniki. Zainstalowałem je, i gdy próbuję się dołączyć do sieci z pomocą programów WICD i Network Mangaer, twierdzą iż podaję złe hasło.
Sprawdziłem kilka razy i hasło, które wpisywałem jest poprawne. Bardzo proszę o pomoc.
Wczoraj zainstalowałem Debiana (wcześniej miałem Ubuntu). Jak zwykle do mojej karty sieciowej trzeba było doinstalować sterowniki. Zainstalowałem je, i gdy próbuję się dołączyć do sieci z pomocą programów WICD i Network Mangaer, twierdzą iż podaję złe hasło.
Sprawdziłem kilka razy i hasło, które wpisywałem jest poprawne. Bardzo proszę o pomoc.
- LordRuthwen
- Moderator
Załaduj moduł poleceniem:
i potem sprawdź.
Kod: Zaznacz cały
modprobe -r b43
Dziękuję za szybką odpowiedź, wpisałem polecenie i zrestartowałem laptopa. WICD podłączył mnie do sieci ale nie miałem dostępu do internetu.
Rozłączyłem się z siecią spróbowałem połączyć znowu i wyświetlił się komunikat o błędnym haśle. Załączam zdjęcie ze sterownikami.
Pod Ubuntu 12.10 działało.

Dodane:
Przeglądając różne fora przeczytałem o pliku wpa_supplicant.conf. Moja sieć ma szyfrowanie WPA2. Czy powinienem zaopatrzyć się w ten plik?
Edycja:
Dobrze, ja sobie daję sobie z tym spokój.
Rozłączyłem się z siecią spróbowałem połączyć znowu i wyświetlił się komunikat o błędnym haśle. Załączam zdjęcie ze sterownikami.
Pod Ubuntu 12.10 działało.

Dodane:
Przeglądając różne fora przeczytałem o pliku wpa_supplicant.conf. Moja sieć ma szyfrowanie WPA2. Czy powinienem zaopatrzyć się w ten plik?
Edycja:
Dobrze, ja sobie daję sobie z tym spokój.
-
Nie, edytuj plik /etc/network/interfaces i wpisz tam takie coś.LoLedman pisze:Przeglądając różne fora przeczytałem o pliku wpa_supplicant.conf. Moja sieć ma szyfrowanie WPA2. Czy powinienem zaopatrzyć się w ten plik?
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-essid nazwa_sieci
wpa-psk hasło_do_sieci
Następnie.
service networking restart