Sieci Wifi - teoria i praktyka
Sieci Wifi - teoria i praktyka
Tytułem przeprosin:
Może nie do końca trafiłem z umiejscowieniem, ale inne systemy też mi nie pasowało jak i hardware też. Sieci chyba jednak najlepiej.
Proszę o wytłumaczenie co znaczą różne opcje w typowych konfiguracjach wifi. W szczególności bridge.
Np jeśli mam router wifi który rozsiewa tą samą sieć do której jest podłączony
RJ45.192.168.1.0/24-RTR1_wifi(192.168.1.2)-WLAN.192.168.1.0/24
ssid1
haslo1
To jest on w trybie Access Point?
Teraz podłączyłem drugi rtr wifi i dałem tryb bridge
RJ45.192.168.1.0/24-RTR2_wifi(192.168.1.3)-WLAN.192.168.1.0/24
ssid1
haslo1
Wtedy cała sieć mi idzie w kosmos - wszystko wisi tak jakbym zrobił połączenie na switchu w kółko z włączoną opcją "spanning tree portfast" - czyli "nie sprawdzaj czy jestem naiwny".
Natomiast jak robię to samo tylko w trybie AP to działa - ale jest to tak jakby inna sieć mimo że ma te same dostępy.
Jak zrobić aby mieć sieć z kilkoma urządzeniami wifi "przechodnią" - czyli tam gdzie jestem i mam najlepszy zasięg tam się podłączam, bez zastanawiania się na zmianą ssid i hasła - tak aby było to samo.
Po co jest bridge/most?
Może nie do końca trafiłem z umiejscowieniem, ale inne systemy też mi nie pasowało jak i hardware też. Sieci chyba jednak najlepiej.
Proszę o wytłumaczenie co znaczą różne opcje w typowych konfiguracjach wifi. W szczególności bridge.
Np jeśli mam router wifi który rozsiewa tą samą sieć do której jest podłączony
RJ45.192.168.1.0/24-RTR1_wifi(192.168.1.2)-WLAN.192.168.1.0/24
ssid1
haslo1
To jest on w trybie Access Point?
Teraz podłączyłem drugi rtr wifi i dałem tryb bridge
RJ45.192.168.1.0/24-RTR2_wifi(192.168.1.3)-WLAN.192.168.1.0/24
ssid1
haslo1
Wtedy cała sieć mi idzie w kosmos - wszystko wisi tak jakbym zrobił połączenie na switchu w kółko z włączoną opcją "spanning tree portfast" - czyli "nie sprawdzaj czy jestem naiwny".
Natomiast jak robię to samo tylko w trybie AP to działa - ale jest to tak jakby inna sieć mimo że ma te same dostępy.
Jak zrobić aby mieć sieć z kilkoma urządzeniami wifi "przechodnią" - czyli tam gdzie jestem i mam najlepszy zasięg tam się podłączam, bez zastanawiania się na zmianą ssid i hasła - tak aby było to samo.
Po co jest bridge/most?
Most to zagadnienie w 2 warstwy OSI i służy do łączenia (mostkowania) 2 segmentów sieci. To się przydaje jakbyś chciał połączyć 2 odrębne sieci wifi oddalone od siebie (często anteną kierunkową). Poczytaj w necie..
Natomiast w Twoim wypadku, chcesz ustawić tryb AP z włączonym roamingiem. Wówczas to rozwiązanie będzie działało tak jak chcesz. Host w sieci wifi w momencie przechodzenia pod silniejszą antenę nie będzie pozyskiwał na nowo adresu, tylko AP wychodzący będzie przekazywał dane o hoscie, nowemu AP. Dla hosta ten proces jest transparentny i bezstratny. Pytanie czy Twoje AP posiadają roaming. I dobrze mieć 2 identyczne AP (albo chociaz tego samego producenta)
Natomiast w Twoim wypadku, chcesz ustawić tryb AP z włączonym roamingiem. Wówczas to rozwiązanie będzie działało tak jak chcesz. Host w sieci wifi w momencie przechodzenia pod silniejszą antenę nie będzie pozyskiwał na nowo adresu, tylko AP wychodzący będzie przekazywał dane o hoscie, nowemu AP. Dla hosta ten proces jest transparentny i bezstratny. Pytanie czy Twoje AP posiadają roaming. I dobrze mieć 2 identyczne AP (albo chociaz tego samego producenta)
Niestety nie mam tutaj doświadczenia wielkiego. Pozostaje poczytać w internecie. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że tplinki są całkiem fajne jak za te pieniądze. Polecałbym jednak na początku nie bawić się w OpenWRT tylko przetestować to na oryginalnym oprogramowaniu. Dopiero jak wszystko będzie działało tak jak chcesz to z czasem będziesz mógł się bawić. Na początek wprowadzisz za dużo zamieszania i jak coś nie będzie działało to nie masz pewności z jakiego powodu.
Taki wygląda zacnie:
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 901ND#spec
Taki wygląda zacnie:
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 901ND#spec
- LordRuthwen
- Moderator
Czy WDS działa też (albo może głównie) po kablu?
Tzn
kabel-AP1
kabel-AP2
AP1 daje znak AP2 że jest przełączenie klienta, ale transmisja leci:
klient-AP2-kabel
Tak czytam na wiki:
klient-AP2-AP1-kabel.
Choć nie przypuszczam aby moje obawy miały uzasadnienie.
A np. zadziała to jeśli będzie:
AP1-kabel /100kilometrów dalej/ AP2-kabel - i wtedy we wszystkich oddziałach ten sam SSID i hasło?
Tzn
kabel-AP1
kabel-AP2
AP1 daje znak AP2 że jest przełączenie klienta, ale transmisja leci:
klient-AP2-kabel
Tak czytam na wiki:
i nie do końca wprost napisane, zawsze się obawiałem że może to być tak:WDS to inaczej funkcja bezprzewodowego mostu. Jeśli punkt dostępowy lub bezprzewodowy router posiadają funkcję WDS, to możliwe jest wtedy bezprzewodowe łączenie tych urządzeń – drugi punkt dostępowy otrzymuje sygnał od pierwszego, wzmacnia go i rozsyła dalej w granicach swojego zasięgu.
klient-AP2-AP1-kabel.
Choć nie przypuszczam aby moje obawy miały uzasadnienie.
Co to znaczy - serwer/klient?TPLink TL-WR841N (serwer) + TPLink TL-WR1043N (klient)
AP1-kabel /100kilometrów dalej/ AP2-kabel - i wtedy we wszystkich oddziałach ten sam SSID i hasło?
- LordRuthwen
- Moderator
W tym przypadku nie musisz stosować WDS, wystarczy zwykły AP.sethiel pisze: Co to znaczy - serwer/klient?
I tak, to będzie działać

A jak pojedziesz z laptopem z oddziału A do B i go włączysz to też będzie działać.
- LordRuthwen
- Moderator
Urządzenie też musi chyba standard obsługiwać.
A to takie ustrojstwo:
http://www.motorolasolutions.com/PL-PL/ ... s/MC3190-Z
A to myślałem że WDS właśnie do przemieszczających się odbiorników służy?
A to takie ustrojstwo:
http://www.motorolasolutions.com/PL-PL/ ... s/MC3190-Z
A to myślałem że WDS właśnie do przemieszczających się odbiorników służy?