rpc.statd & rpcbind a wp

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Pad19

rpc.statd & rpcbind a wpływ na bind9, mysql, nginx i serwer poczty

Post autor: Pad19 »

Witam,
na serwerze mam skonfigurowane takie aplikacje jak:
nginx+fpm-php
MySql
Bind9
Postfix+Dovecot

Zastanawiam się czy wyłączenie procesów rpc.statd lub rpcbind może mieć wpływ na działanie wyżej wymienionych aplikacji, czy są jakieś zależności?
Nie znalazłem w sieci jednoznacznej odpowiedzi, wszędzie jest tylko wzmianka o usługach NFS. W przypadku rpc.statd zaciekawił mnie tekst:
A program exits when using lockd, which allows a client program to exclusively "lock" access to a file for a small time. If the client crashes, then this program is locked for all eternity. The statd program allows such locks to be registered, so that when the client/server that crashed can notify everyone else about these locks when it boots up again.
Czyli jeśli dobrze rozumiem jest to również wykorzystywane do blokowania plików na krótki okres czasu, co jest powszechnie wykorzystywane w systemie, leczy czy właśnie przez ten proces czy może jest on jedynie odpowiedzialny za blokowanie plików w usługach NFS?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Z tego co się orientuje to możesz wyłączyć portmappera jeżeli nie korzystasz z NFSa. Nie powinno mieć to wpływu na powyższe aplikacje, o ile one w jakiś sposób nie korzystają z NFS.
ODPOWIEDZ