LibreOffice 4.0 Już dost

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

LibreOffice 4.0 Już dostępny w Debianie

Post autor: fnmirk »

Pakiet LibreOffice 4.0 jest już dostępny w repozytorium eksperymentalnym Debiana. Warto się nim już zacząć interesować, ponieważ wersja ta posiada duże zmiany w kodzie programu jak i w funkcjonalności.

Więcej:
http://osworld.pl/libreoffice-4-0/

http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Pytanie czy wersja pod Debiana posiada ten sam błąd co wersja dla Windows jaką miałem okazję testować chwilę zaraz po wydaniu wersji 4 (stabilnej) - naruszenie ochrony pamięci przy próbie wygenerowania automatycznego spisu treści w dokumencie tekstowym (Writer).
Instalowałem w dniu wydania, potem nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Dostępny czy nie dostępny -> ja i tak dla wersji stabilnej ściągnąłem pliki z http://libreoffice.org A zawsze tam najnowsze jest :)

Kod: Zaznacz cały

yampress@debian:~$ dpkg -l |grep libreoffice
ii  libreoffice-debian-menus                          4.0.1-2                            all          LibreOffice desktop integration
rc  libreoffice-filter-binfilter                      1:3.5.4+dfsg-4                     i386         office productivity suite -- legacy filters (e.g. StarOffice 5.2)
ii  libreoffice4.0                                    4.0.1.2-2                          i386         Brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-base                               4.0.1.2-2                          i386         Base brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-calc                               4.0.1.2-2                          i386         Calc brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-dict-en                            4.0.1.2-2                          i386         En dictionary for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-dict-es                            4.0.1.2-2                          i386         Es dictionary for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-dict-fr                            4.0.1.2-2                          i386         Fr dictionary for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-dict-pl                            4.0.1.2-2                          i386         Pl dictionary for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-draw                               4.0.1.2-2                          i386         Draw brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-en-us                              4.0.1.2-2                          i386         Brand language module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-impress                            4.0.1.2-2                          i386         Impress brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-math                               4.0.1.2-2                          i386         Math brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-pl                                 4.0.1.2-2                          i386         Brand language module for LibreOffice 4.0 .1.2
ii  libreoffice4.0-ure                                4.0.1.2-2                          i386         UNO Runtime Environment .1.2
ii  libreoffice4.0-writer                             4.0.1.2-2                          i386         Writer brand module for LibreOffice 4.0 .1.2
yampress@debian:~$ 
Instalowane już dawno... Na Wheezy. Ale na Squeeze też będzie działać.
fnmirk
Senior Member

LordRuthwen, automatyczne spisy treści generuje się poprawnie jedynie w Latex-u (Tex-u) i to bez względu na używany system operacyjny. Tworzenie tak dużych dokumentów (wymagających spisów treści itp.) w pakietach biurowych to niepotrzebna strata czasu.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Być może, z tym, że to był projekt na studiach małżonki z którym jej pomagałem, więc w LO/OO/MsO jest po prostu wygodniej, ostatecznie napisałem w OO, gdyż tam wygenerował poprawnie na podstawie nagłówków.
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Być może, z tym, że to był projekt na studiach...
Latex (Tex) jest typowym oprogramowaniem dla studentów i dla każdego kto poświęci tylko kilka chwil na napisanie pierwszego dokumentu. Jest wygodniejszy od edytorów dostępnych w pakietach biurowych. Dokumenty Latex-a (Tex-a) można tworzyć zarówno w Libreoffice (i odmianach) jak i w komercyjnych pakietach biurowych, jeżeli posiadają opcję eksportu do czystego tekstu. Opcji eksportu bezpośrednio do formatu Latex-a (pomimo tego, że jest taka możliwość), nie polecam. Jest mało wydajna i komplikuje proste sprawy. Lepiej napisać własny szablon gotowego dokumentu w Latex-u.

Libreoffice (Openoffice) używam jedynie do czytania dokumentów otrzymywanych od innych.

Trochę autoreklamy:
content/399-%EF%BB%BFLaTeX-jak-i-od-cze ... w-Debianie
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

No dobra, zainstalowałem i fajne to to :)
Faktycznie łatwo się pisze.
ODPOWIEDZ