Obraz partycji z zainstalowanym Debianem

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Regss

Obraz partycji z zainstalowanym Debianem

Post autor: Regss »

Witam.
Chcę zacząć zabawę z Debianem, niestety na maszynie, na której chcę go zainstalować nie posiadam ani CD-Romu ani możliwości startu systemu z USB. Istnieje gdzieś w sieci obraz zrobiony programem Ghost czy może Acronis zainstalowanego systemu? Tak aby na innej maszynie podłączyć dysk i obraz systemu skopiować na dysk.

Pozdrawiam.
lukaz1987

Post autor: lukaz1987 »

Możesz spróbować zainstalować Debiana przez protokół TFTP.
http://wiki.debian.org/PXEBootInstall
Regss

Zadziała z sieciówką podpiętą pod PCI czy musi być zintegrowana?
lukaz1987

Powinno działać jeśli twoja karta sieciowa posiada tryb pracy PXE oraz w biosie masz możliwość startu instalacji przez sieć.
Regss

Trochę to skomplikowane z ustawianiem serwera. Dopiero mam zamiar się uczyć samego Debiana. Nie ma prostszej metody?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Możesz zainstalować Debiana na tym dysku twardym podłączonym do innego komputera, i później przełożyć dysk. Debian dostarczany jest z całą gamą modułów i sterowników które są ładowane dynamicznie w zależności od posiadanego sprzętu. Zwróć tylko uwagę na to by odpowiednio zainstalować gruba i ustawić flagę rozruchową.
lukaz1987

Możesz spróbować przełożyć dysk do innego komputera (gdzie jest USB lub napęd CD/DVD) zainstalować Debiana i z powrotem przełożyć dysk do źródłowego komputera. Teoretycznie system powinien się załadować, ale praktycznie to sam zobaczysz co się stanie.
ODPOWIEDZ