Instalacja Debiana obok Windows7 na netbooku
Instalacja Debiana obok Windows7 na netbooku
Witam.
Chciałbym zainstalować Debiana na netbooku bez CD-ROM-u, ale ze startowaniem z USB. Ponadto na nim jest Windows7 Starter (nie wiem, jak można taki system zainstalować na takim sprzęcie). Z internetem łączy się on przez WIFI i gniazdo RJ-45. Typ komputera to HP Mini 210-4000.
Mógłby ktoś przeprowadzić mnie przez proces instalacji, krok po kroku tak, aby oba systemy się nie gryzły?
Z góry dziękuję.
Chciałbym zainstalować Debiana na netbooku bez CD-ROM-u, ale ze startowaniem z USB. Ponadto na nim jest Windows7 Starter (nie wiem, jak można taki system zainstalować na takim sprzęcie). Z internetem łączy się on przez WIFI i gniazdo RJ-45. Typ komputera to HP Mini 210-4000.
Mógłby ktoś przeprowadzić mnie przez proces instalacji, krok po kroku tak, aby oba systemy się nie gryzły?
Z góry dziękuję.
Najlepiej Debiana zainstalować na osobnej partycji.
Nagrywasz Debiana na pendrive (polecam wersję bussinescard - od razu najnowsze paczki z internetu pobiera) za pomocą np. unetbootin.
Instalacja normalna, nic dodać, nic ująć. Oczywiście Debiana instalujesz na wolnej partycji i na końcu GRUB-a.
Polecam najpierw Windowsa, a dopiero później Debiana - nie będzie problemów z GRUB-em itp.
Windows
Windowsa
Windowsem
itd.
Nagrywasz Debiana na pendrive (polecam wersję bussinescard - od razu najnowsze paczki z internetu pobiera) za pomocą np. unetbootin.
Instalacja normalna, nic dodać, nic ująć. Oczywiście Debiana instalujesz na wolnej partycji i na końcu GRUB-a.
Polecam najpierw Windowsa, a dopiero później Debiana - nie będzie problemów z GRUB-em itp.
Windows
Windowsa
Windowsem
itd.
ruter, ja bym zaczął od przygotowania dysku instalacyjnego:
Ja tak u siebie zainstalowałem system.
- Ściągnąć na Windows program Unetbootin, zainstalować - http://sourceforge.net/settings/mirror_ ... ws-583.exe
- Równolegle bym ściągnął plik iso z instalacją Debiana.
- Przygotowałbym czysty pusty dysk usb 4GB.
- Przeniósłbym wersję instalacyjną Debiana z iso na usb (http://www.zaradni.pl/porada/5232,jak_n ... b_pendrive)=> i póki co mamy już instalator na usb.
- Tą samą metodą ale z wykorzystaniem innego USB przygotowałbym sobie jakiegoś Linuksa z LiveCD żeby zrobić sobie partycje linuksowe. Uruchomić jakieś liveCD z usb, tam poszukać aplikacji np. GPart, zmniejszyć partycję z Windowsem tak żeby mieć przygotowaną przestrzeń na Debiana (według mnie co najmniej 50GB), znaczy tak zrobić, żeby za Windowsem było co najmniej 50GB wolnego miejsca. Zapisać zmiany restartować system.
- 6. Uruchomić instalację Debiana z wcześniej przygotowanego USB tutaj masz szczegóły => threads/743-Poradnik-instalacji-Debiana.
I cieszyć się nowym lepszym systemem.
Ja tak u siebie zainstalowałem system.
SiTeK, kiedy piszesz o dysku USB, to może być pendrive?
Dysków pendrive mam tylko jedną sztukę, więc od razu będę instalował system. A z partycjonowaniem dalej mam problem. Włączam Partition Magic, wyświetliło jakieś 3 błędy, że coś się nie zgadza w tablicy alokacji (tak wyszło z mojego tłumaczenia). Po nich wyświetliło:
Dziękuję z góry.
Dysków pendrive mam tylko jedną sztukę, więc od razu będę instalował system. A z partycjonowaniem dalej mam problem. Włączam Partition Magic, wyświetliło jakieś 3 błędy, że coś się nie zgadza w tablicy alokacji (tak wyszło z mojego tłumaczenia). Po nich wyświetliło:
Kod: Zaznacz cały
error 117, partition drive letter cannot be identified.