Debian nie widzi drukarki pod

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Tarna

Debian nie widzi drukarki podłączonej do Windows7

Post autor: Tarna »

Witam.

Trochę historii:
W czasie kiedy miałem komputer oparty na procesorze athlon a moja kochana żona miała komputer z procesorem duron 800. Ona pracowała na Windows XP, a ja na Mandrake - tak wiem, wtedy dinozaury obgryzały nam paznokcie u nóg, jednak wtedy łączył nas przełącznik i widziałem drukarkę podłączoną do jej komputera i mogłem z niej korzystać.
Później u nas pojawiły się inne komputery i inne systemy operacyjne. Było Gentoo ale w końcu Debiany mi spasowały. Ale za którymś razem pojawił się problem u mnie Debian, u żony chyba Windows Vista była. Pomiędzy nami modemoruter z netii (a czasem belkin) i przestałem widzieć drukarkę żony (podłączoną do jej komputera - taki skrót myślowy. Wtedy zainstalowałem sambę i już ją wdziałem (nie żonę, a drukarkę) ale i tak nie mogłem drukować - podłączyłem inną drukarkę do siebie i był spokój.
Jednak teraz zaś mnie wzięło by żyć z Debianem a problem pozostał:

Kod: Zaznacz cały

ja (PC-Deb[B]ian[/B] 7)----ruter----żona (Win[b]dows[/b] 7)----drukarkaHP5400
Poprzez menu: dodaj drukarkę, nie widzę jej (samby jeszcze nie instalowałem) - nie chcę w ciemno instalować dodatkowych pakietów. Dlatego bym ładnie prosił o jakiś poradnik (drukarka jest udostępniona bez grupy roboczej - niestworzona).
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Spróbuj w takim razie z tą sambą, gdyż coś mi się wydaje, że może to być konieczne, żeby dodać drukarkę. Mam w domu podobną konfigurację:

PC1(Debian Squeeze) -- modem/ruter -- PC2(Squeeze/Windows7)+HP LJ 1010 (USB)
I udostępnienie spod Squeeze i Windows7 działa - można drukować z PC1 na drukarce podpiętej do PC2. Niestety więcej szczegółów nie podam, bo nie będzie mnie w domu w najbliższym czasie, a pamiętać tego nie pamiętam.

Na pewno jak drukarka zainstalowała się na PC2 na Linuksie, to PC1 widział ją "od razu", bez żadnej dodatkowej konfiguracji. Natomiast po przełączeniu na Windows7, żeby dodać drukarkę na PC1 musiałem to robić chyba ręcznie, przez:

[url]http://127.0.0.1:631[/url]
ODPOWIEDZ