Mam w systemie, kiedyś pobraną jako archiwum, przeglądarkę operę (12.00). Wczoraj poprzez Synaptica zainstalowałem nową wersje i teraz mam dwie. Tzn. z rozwijanego menu internet otwiera mi się stara wersja, której folder znajduje się w katalogu domowym, natomiast nowa otwiera się po wpisaniu w konsoli:
Chcę odinstalować starą wersję przeglądarki ale jak? W menadżerze pakietów nie ma tej starej tylko nowa i jakiekolwiek próby usunięcia prowadzą do nowej. Polecenie w konsoli pokazuje coś takiego:
witek@witek:~$ dpkg -l | grep opera
ii eject 2.1.5+deb1+cvs20081104-7.1 ejects CDs and operates CD-Changers under Linux
ii opera 12.14.1738 Fast and secure web browser and Internet suite
Jakim sposobem (poleceniem) uda się odinstalować starą wersje?
Jeżeli program nie był instalowany z paczki deb, tylko w jakiś sposób rozpakowany i znajduje się w katalogu domowym (z plikiem binarnym), to musiałeś gdzieś stworzyć aktywator. Jest to plik tekstowy o rozszerzeniu *.desktop. Musisz go znaleźć i usunąć, wtedy zniknie z menu. Tych katalogów z aktywatorami jest kilka, najczęściej wybierane są:
jest aktywator ale nowej wersji czyli prawidłowo. Niestety, w rozwijanym menu internet, mam skrót do starej opery. Dodam, że cały folder z katalogu domowego, w którym była stara wersja - usunąłem. Ale nadal otwiera się stara wersja. Jak dodać skrót z nowej wersji i z czego otwiera się ta stara?
witek@witek:~$ ps -af | grep opera
witek 2731 2662 0 17:16 pts/1 00:00:00 grep opera
A kwestia zawartości pliku *.desktop z opery to nie wiem jak i co tu podać.Jeżeli ma to być ta instalka z folderu applications to jak ją tu przestawić itd.
Polecenie miało zostać wykonane w czasie działania tej starszej wersji opery, a tu nie widać aby była ona uruchomiona, chyba że zmieniałeś nazwy plików binarnych.
Otwórz ten plik w notatniku i wklej tu zawartość pomiędzy znacznikami code.