Centralne zarz

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Witam.
pawkrol ja nie mówię że to nie jest funkcjonalne, tylko właśnie trzeba nad tym trochę posiedzieć te wszystkie dc,c,cn,o no i jeszcze pliki ldif jakoś tego nie ogarniam stawiałem nawet kiedyś na wirtualce OpenLDAP, na początku nie działało problem z logowaniem ok no to do pliku konfiguracyjnego trzeba tam wpisać nazwę rota i hasło tylko problem był taki że w LDAP coś pozmieniali i te parametry były zapisane w bazie a dane z pliku można sobie było w buty wsadzić, jak w takim razie się zalogować kiedy login nie działa ?
No to wywaliłem LDAP i instalacja od nowa i za którymś razem do dziś nie wiem dlaczego zeszczało to działać do zarządzania odpaliłem phpLDAPadmin ale te wszystkie dc,c,cn,o mnie przeraziły w związku z tym odpaliłem GOsa bardzo fajnie się z poziomu tego zarządza, tylko jeden problem co w przypadku ponownej instalacji znowu mieć nadzieje że z jakiegoś do dziś nie znanego mi powodu nagle zacznie działać a co jeśli coś się zepsuje, nie jest to takie łatwe w obsłudze, a może leniwy jestem i za mało się przyłożyłem :D
W każdym razie dla 13 maszyn postawił bym na prostotę NIS da radę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Tak, jak przedmówca pisze, dla 13 maszyn i prostoty to NIS+ da rade. Minusem jest to, że jest to juz wiekowy projekt, i ma ponoć dziury. Plusem jest prostota w implementacji, tak więc do samego logowania da rade. LDAP jest skomplikowany, ale podepniesz do niego wiele usług..

Z doswiadczenia powiem tylko, że NIS daje rade nawet w rozwiązaniach kilku tysięcy maszyn ;)
ODPOWIEDZ