Nadanie praw użytkownikowi bazy MySQL do tworzenia nowych baz.

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
wazniak96

Nadanie praw użytkownikowi bazy MySQL do tworzenia nowych baz.

Post autor: wazniak96 »

Witam wszystkich serdecznie ;)

Na początek dodam, że zabawę w środowisku linuxowym dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość.

Problem jaki zaistniał dotyczy tego, iż nie potrafię nadać użytkownikowi takich praw, aby mógł stworzyć własną bazę danych z poziomu phpmyadmin'a czy PHP. Mógłby ktoś pomóc?

Tak przy okazji zadam może i głupie pytanie. Jaką linijkę w php.ini edytować aby indeksy tablic asocjacyjnych nie trzeba było dawać w apostrofach/cudzysłowiu? Chodzi mi o to, że gdy np. podam linijkę $tablica[user] to otrzymuję błąd typu Notice.

Pozdrowienia Wazniak96
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Witam.
1. Wchodzisz w uprawnienia i dodajesz uprawnienie CREATE, to będzie działać dla całego serwera. Po wejściu w konkretną bazę robisz to samo dzięki temu będziesz mógł tworzyć tabele.
2. Nie wiem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

ak przy okazji zadam może i głupie pytanie. Jaką linijkę w php.ini edytować aby indeksy tablic asocjacyjnych nie trzeba było dawać w apostrofach/cudzysłowiu? Chodzi mi o to, że gdy np. podam linijkę $tablica[user] to otrzymuję błąd typu Notice.
Hmm...nie jestem pewien czy takie coś w ogóle da się ustawić, bo jest to błąd składniowy. Ciągi musisz podawać w apostrofach albo cudzysłowach. Jeśli PHP sygnalizuje w poziomie Notice to potraktuj to jako jego dobrotliwość bo gdzieś indziej dostał byś 'syntax error'.
ODPOWIEDZ