Serwer pocztowy - w

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
4rt3k

Serwer pocztowy - właściwy czas nadania wiadomości

Post autor: 4rt3k »

Witam wszystkich forumowiczów.
W firmie mam działający serwer pocztowy (postfix, dovecot). Jego zadanie to elektroniczny obieg dokumentów dla pracowników.

Pytanie mam takie, czy jest możliwość wymuszenia przesyłania wiadomości z poprawną datą.

Wyjaśnię może na przykładzie. Pracownik A przestawia sobie datę systemową na komputerze z dzisiejszej tj. 2013-02-17 na 2013-01-02 i wysyła e-maila do pracownika B. Pracownik B odbiera wiadomość i widzi jego datę nadania, odebrania jako 2013-01-02 a nie właściwą datę wykonania operacji, czyli 2013-02-17.

Oczywiście, jak zerkniemy do nagłówka to zobaczymy kiedy serwer wykonał operację przekazania wiadomości, ale pracownik niekoniecznie chce wnikać w takie szczegóły. Jeżeli przyjmiemy dodatkowo datę otrzymania wiadomości, jako datę rozpoczęcia jakiejś sprawy, a jak wiadomo w tym przypadku terminy mają znaczenie, to możemy mieć problem.

Czy jest może jakaś opcja pozwalająca na ustawianie w e-mailu daty serwera jako daty dostarczenia/nadania wiadomości.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Na niektórych komputerach nie mogę zablokować możliwości zmiany daty systemowej przez użytkowników ze względu na występowanie tam programów, które tego wymagają.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Post autor: Andyk »

To nie jest kwestia serwera tylko klienta poczty. Klient w nagłówkach umieszcza sobie godzinę systemową, na serwerze niczego nie wymusisz. Najprościej to jakiś interfejs www, Roundcube?
ODPOWIEDZ