Mam mały problem z LDAP-em. Próbuję przenieść całość (łącznie z konfiguracją) na nowy serwer.
Na obu serwerach znajduje się LDAP z konfiguracją "dynamiczną":
Kod: Zaznacz cały
cn=config
Próbowałem zrzucić konfigurację jak i całe drzewo do formatu ldif za pomocą slapcat. Niestety pojawił się problem.
Np. gdy chcę zapisać konfigurację wygląda to tak:
root@ldap: # slapcat -n 0 > /tmp/backup/ldap/config.ldif
<= str2entry: str2ad(olcAddContentAcl): attribute type undefined => ldif_enum_tree: failed to read entry for /etc/openldap/slapd.d/cn=config/olcDatabase={-1}frontend.ldif
slapcat: bad configuration file!
Nie wiem, czy dobrze rozumiem co wyświetla mi slapcat. Nie może zapisać konfigu ponieważ nie może odczytać pliku:
olcDatabase={-1}
Nie znam do końca struktury tych katalogów ponieważ nie ja go instalowałem.
Czy jest jakiś sposób na przeniesienie całości na nowy serwer?
Rozwiązanie, które dostałem dotyczy kopii zapasowej i przenoszenia systemu na inną partycję. Mój temat dotyczy protokołu LDAP, nie mam problemu z moją dystrybucja.
Edycja:
Po dłuższych oględzinach doszedłem do wniosku, że serwer z ldapem 2.4.17 posiada oba typy konfiguracji (a przynajmniej wygląda na to, że ktoś próbował skonwertować to do nowego typu:
cn=config
Wiadomo, że z obu nie może korzystać dlatego wykorzystuje stary slapd.conf i tu jest pies pogrzebany.
Dokumentacja tego jest tak skromna, że przy próbie konwersji poległem już na starcie.
Czy ktoś mógłby mi napisać jak zmusić nowego ldapa aby korzystał ze starej konfiguracji? Czyli żeby zaczął czytać slapd.conf zamiast cn=config.
Ewentualnie czy ma ktoś jakiś inny pomysł jak to przenieść?