squirrelmail - b

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Polieses

squirrelmail - błąd połączenia z imap

Post autor: Polieses »

Witam.

Zainstalowałem zestaw lamp oraz pocztę na podstawie tego poradnika: http://debian.linux.pl/content/132-Komp ... AMP-i-MAIL

Oprócz DNS-ów, autor zapomniał powiedzieć jak dodać użytkownika poczty. Domyślam się, że trzeba stworzyć nowego użytkownika. Więc tak zrobiłem. Jeszcze jakby ktoś mnie oświecił jak to zrobić, bez tworzenia plików itp.
Wpisuję hasło i login, zatwierdzam i widzę:

Kod: Zaznacz cały

ERROR: Connection dropped by IMAP server.
Mógłby ktoś mnie nakierować co zrobiłem źle?

Moje logi:

Jan 31 12:09:05 serwer-test dovecot: imap-login: Login: user=<nazwa>, method=PLAIN, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured
Jan 31 12:09:05 serwer-test dovecot: IMAP(nazwa): mail_location not set and autodetection failed: Mail storage autodetection failed with home=/home/nazwa
Jan 31 12:09:05 serwer-test dovecot: IMAP(nazwa): Fatal: Namespace initialization failed
Jan 31 12:13:02 serwer-test dovecot: imap-login: Aborted login (auth failed, 1 attempts): user=<nazwa>, method=PLAIN, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured
Jan 31 12:13:13 serwer-test dovecot: imap-login: Login: user=<nazwa>, method=PLAIN, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured
Jan 31 12:13:13 serwer-test dovecot: IMAP(nazwa): mail_location not set and autodetection failed: Mail storage autodetection failed with home=/home/nazwa
Jan 31 12:13:13 serwer-test dovecot: IMAP(nazwa): Fatal: Namespace initialization failed
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Ten poradnik jest "nieco pokryty kurzem".
Dodaj użytkownika w systemie. Jak? Google Twoim przyjacielem z frazą "linux dodawanie użytkownika".
Polieses

Post autor: Polieses »

Autor nic nie wspomniał o mail_location.

Dodałem w /etc/dovecot/dovecot.conf:

mail_location = maildir:~/mail[/font][/color]
Przynajmniej się loguje. Zaraz będę testował wysłanie wiadomości.

Edycja:
Całość ma działać na subdomenie, bo serwer testuję. Powiązałem rekord A z IP vpsa i test.serwer.pl. Gdy wpiszę ten adres ładnie przekierowuje. Jednak w rekordzie MX ustawiłem:

10 test.serwer.pl
z domeną:

test.serwer.pl
Nie wiem, czy poprawnie, skoro domyślnie jest:

10 serwer.pl
na:

serwer.pl
Tego nie zmieniałem, tylko analogicznie dodałem z subdomeną. Z pewnością podstawowy błąd.

Wysyła mi wiadomości z adresu:

[EMAIL="nazwa@test.serwer.pl"]nazwa@test.serwer.pl[/EMAIL]
ale nie odbiera. Poza tym nie mogę zmienić na język polski. Lokalizacja niby jest. Zauważyłem też w testerze:

Checking outgoing mail service....
   SMTP server OK (220 serwer.pl ESMTP Postfix (Debian/GNU))
Powinno chyba być:

test.serwer.pl
Według poradnika dodałem:

smtpd_sasl_local_domain = mail.test.serwer.pl
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Jeśli chodzi o poradniki, to polecam http://workaround.org/ispmail/squeeze. Naprawdę przystępnie i wyczerpująco napisany poradnik.
ODPOWIEDZ