Przekierowanie portów - Debian 6 i j

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
neomammut

Przekierowanie portów - Debian 6 i jądro 3.2.73.2

Post autor: neomammut »

Witam!
Od pewnego czasu mam problemy z przekierowaniem portów. Mam ruter o adresie 192.168.1.1 oraz serwer deweloperski o adresie 192.168.1.2, na którym uruchomiony jest redmine na porcie 3000. Na deweloperskim jest Windows 2008 R2 Serwer, a na ruterze Debian 6.0 z jajkiem 3.2.73.2. W firewallu przekierowuje port 3000 na adres 192.168.1.2. Problem jest taki, że z zewnątrz mogę się dostać wpisując:

Kod: Zaznacz cały

domena.pl:3000
ale już z wewnątrz sieci przeglądarka nie znajduje adresu. Podejrzewam, że coś jest nie tak w samym jądrze, ponieważ przy jajku 2.xx wszystko działało prawidłowo.

Pytanie jest takie, czy w samym jądrze należy uaktywnić jakiś moduł/moduły by zaczął działać prawidłowo DNAT?

Dziękuję z góry serdecznie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

A to nie jest problem z dnsami? Na pewno dobrze rozwiązuje nazwy?
Telnetowałeś ten port po IP?
Może masz politykę FW inną na LAN inna na WAN.
Szczerze to jajka bym do tego nie mieszał.
Jedyne co z tym jeśli już miałbym podejrzewać to moduły modprobe mogą się naczej nazywać.
fnmirk
Senior Member

sethiel, moim zdaniem nie tyle chodzi o sprawdzenie jądra ile o to, czy nie brakuje jakiegoś modułu. Sprawdzenie systemu według opisu, który podałem zajmuje chwilę, a wersja jądra użytego w dystrybucji SystemRescueCD posiada domyślnie do dyspozycji (jako dystrybucja narzędziowa) dużo dobrze skompilowanych modułów i w taki sposób (jak opisałem) nic się w systemie nie psuje. Po wszystkim, usuwamy z dysku jeden katalog i nie ma śladu, a możliwości diagnostyczne takiego uruchomienia systemu są ogromne.
http://debian.linux.pl/threads/27845-Ur ... emRescueCd
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Jesteś fanatycznym fanem SystemRescueCd, hmm, może faktycznie spróbuję się tym pobawić i też wstąpię do tego stowarzyszenia :) .
fnmirk
Senior Member

Jesteś fanatycznym fanem SystemRescueCd,
To nie tak, znam jej wady ale jest to jedna z najbardziej przydatnych dystrybucji narzędziowych jakie wyprodukowano na bazie Linuksa. Mało klikalna ale niezastąpiona dla każdego użytkownika komputera. Można dzięki niej, opanować Linuksa bez instalacji na dysku.
ODPOWIEDZ