GRUB po reinstalacji Window$a
GRUB po reinstalacji Window$a
Jak mi wiadomo po instalacji "jedynego słusznego" na kompie w ogóle nie pojawia się GRUB tylko ładuje XP. Do tej pory byłem na tyle "inteligentny" że robiłem formata Linuxa i od nowa instalowałem LILO/GRUBA, jednak w moim Debianie dokonałem już tyle modyfikacji systemu że format nie wchodzi w grę. Oto moje pytanie: Jak po zbootowaniu płytki z Debianem mogę od razu przejść do ponownej instalacji GRUB'a bez przechodzenia przez inne stopnie ? :-?
Czy to "sprawdzony" sposóbmlyczek pisze:1) Spróbuj nacisnąć [Esc] i jak pojawi się menu to wybierz ten punkt
¯ebym jeszcze miał jakąś Live-CD :-/mlyczek pisze:2) Prościej - uruchamiasz jakieś LiveCD (Knoppix, Ubuntu, itp.) i robisz to co jest opisane tutaj
nie, ale jak sprawdzisz to powiedz nam to, wtedy będziemy mogli mówić że jest to sprawdzony sposób ]Junkers pisze:Czy to "sprawdzony" sposóbmlyczek pisze:1) Spróbuj nacisnąć [Esc] i jak pojawi się menu to wybierz ten punkt
¯ebym jeszcze miał jakąś Live-CD :-/[/quote]mlyczek pisze:2) Prościej - uruchamiasz jakieś LiveCD (Knoppix, Ubuntu, itp.) i robisz to co jest opisane tutaj
to ściągnij, wypal i będziesz miał, albo pożycz od kolegi/koleżanki

możesz też spróbować tego
super grub disc można pobrać z tąd (jak by tamte linki nie działały)
Kod: Zaznacz cały
http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=13781&highlight=grub
http://forjamari.linex.org/frs/?group_id=61
Instalowałem wczoraj Debiana na nowo (BTW. teraz muszę się jeszcze czcionkami pobawić bo są dziwneJunkers pisze:Czy to "sprawdzony" sposób

expert
expertgui
[quote="Kaka'"]zainstaluj czcionki microsoftu ]
Zrobiłem to (domyślam się, że chodzi Ci o pakiet msttcorefonts
), ale wcześniej ręcznie instalowałem sobie czcionki skopoiowane z partycji z windowsem i wyglądało to ładniej. Nie wiem. Jeszcze się tym pobawię, albo będę się musiał przyzwyczaić, po prostu teraz nie wygląda to tak jak przed instalacją i dlatego mnie drażni.
I tak trochę nie z tematem: dlaczego chodzi mi kernel 686 skoro mam AthlonaXP, więc dla niego jest k7?
Zrobiłem to (domyślam się, że chodzi Ci o pakiet msttcorefonts

I tak trochę nie z tematem: dlaczego chodzi mi kernel 686 skoro mam AthlonaXP, więc dla niego jest k7?
[quote="Kaka'"]Bo domyślnie instalowany jest 686, a jak chcesz to zainstaluj sobie dla k7, lub skompiluj własne - fajna sprawa ]
Na razie muszę wszystko sobie poinstalować (stery nvidii, programy i inne rzeczy) później zobacze z tą kompilacją. Chodzi mi o to, czy to czemuś nie przeszkadza, czy muszę zmienić ten kernel na k7?
Na razie muszę wszystko sobie poinstalować (stery nvidii, programy i inne rzeczy) później zobacze z tą kompilacją. Chodzi mi o to, czy to czemuś nie przeszkadza, czy muszę zmienić ten kernel na k7?