Dylemat - sprz

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
bartaspoz

Dylemat - sprzęt do wirtualizacji

Post autor: bartaspoz »

Witam wszystkich.
P
otrzebuję małej pomocy. Borykam się z wyborem sprzętu. Chciałbym uruchomić na nim 3 wirtualne serwery:
  • baza danych
  • serwer pików
  • serwer pocztowy
Bardzo dużym atutem jest dla mnie licencja na Windows serwer, ponieważ administruję takimi w pracy i byłoby mi łatwiej niż uczenie się Linuksa na środowisku produkcyjnym, które właśnie kompletuję dla zaprzyjaźnionej małej firmy (chociaż ostatecznie i taką możliwość rozważam). Wybór padł na używany komputer Dell PowerEdge 2950.

Poszukałem, potargowałem się i mam oferty w takich oto konfiguracjach:
  1. Procesory: 2xXeon E5335, 8MB pamięci podręcznej, 2,00GHz, 1333MHz FSB
    Ram: 8GB DDR2 ECC 667MHZ (FB-DIMM)
    Dysk twardy: 2x300GB 15k
    Gwarancja: 12 miesięcy
    Cena: 1199zł
  2. Procesory: 2xXeon E5130, 4MB pamięci podręcznej, 2,0GHz 1333MHz FSB
    Ram: 16GB DDR2 ECC 667MHZ (FB-DIMM)
    Dysk twardy: 2x300GB 10k
    Gwarancja: 12 miesięcy
    Licencja na Windows Server 2003 R2
    Cena: 1700zł

Wszystkie posiadają 2xzasilacz, 2xkarta sieciowa oraz sprzętowy kontroler RAID.
    Wybrać nr 1 i szukać osobno licencji na Windows 2003?

Czy wybrać nr 2, który ma według mnie trochę gorszą (oprócz RAM) konfigurację.

I jak to jest z legalnością systemu operacyjnego w wersji OEM, którą nabywam wraz z używanym sprzętem? Sprzedawca informuje o tym, że wystarczy naklejka i osobna pozycja na fakturze, wyszczególniająca Windows 2003.

Nie dostaję żadnych nośników ani pierwotnej faktury zakupu.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Bartek
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Trochę nie to forum :) .
Windows 2003 to już zabytek. Więc branie ze względu na ten archaik nie ma sensu. Zgodnie z licencją Microsoftu nie możesz kupić sobie Windowsa czy jakiegokolwiek produktu OEM legalnie jeżeli nie ma opłaty do Microsoftu za wygenerowanie klucza - tzw Refurbished. Licencja ta była już w polskim sądzie nie raz (i podobnież licencja Cisco) - i jeśli dla konsumenta nie ma strachu, mogą Ci jako konsumentowi skoczyć bo możesz kupić legalnie sprzęt wraz OEM - o tyle prawo dla firm jest dużo bardziej krytyczne i na dwoje babka wróżyła. W większości firmy poważniejsze zajmujące się dystrybucją sprzętu używanego mają umową z Microsoftem na zamianę stickerów na Refurbished.

Ja ze swojej strony wziąłbym nr 1, dokupił 2x lub 4x dysk taki sam jak masz - używany z alegro czy z sklepów Dellowych i dokupił pamięci do 16GB.

Dlaczego dyski - poczta jeśli chcesz mieć dostęp przez www to dla 100 użytkowników z quotą 1GB to 100GB. 3x System to jakieś 5 GB, a jeśli chcesz Windows to system to 25GB. Oczywiście jest ,,thin provisioning'', który uratuje małą ilość miejsca ale RAID1 (300GB użytkowe) a RAID10 (4 dyski) (600GB użytkowej) lub RAID6 (6 dysków) (1,2TB użytkowej) będzie sporą różnicą.

Dlaczego pamięć - mam rakietę Della a w niej 4GB RAM-u - tragedia, a tylko dwa systemy Debian (poczta i samba).
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Cześć. DELL 2950 to dobry sprzęt. Używamy tego u siebie. Również wybrałbym pierwsza opcje i dokupił pamięci. A jeżeli chodzi o system operacyjny, to zainstalowałbym tam ESXi lub XenServer na damowych licencjach.
sethiel pisze:Oczywiście jest thin provisioning króry uratuje małą ilość miejsca ale... (...)
Jak małą? Normalnie uratuje tyle ile nie zajmie fizycznie filesystem systemu operacyjnego.
peter86
Beginner

Cześć. DELL 2950 to dobry sprzęt. Używamy tego u siebie. Również wybrałbym pierwsza opcje i dokupił pamięci. A jeżeli chodzi o system operacyjny, to zainstalowałbym tam ESXi lub XenServer na damowych licencjach.
sethiel pisze:Oczywiście jest ,,thin provisioning'', który uratuje małą ilość miejsca ale... (...)
Jak małą? Normalnie uratuje tyle ile nie zajmie fizycznie system plików systemu operacyjnego.

Edycja:
sethiel pisze:Dlaczego pamięć - mam rakietę Della a w niej 4GB RAM-u - tragedia, a tylko dwa systemy Debian (poczta i samba).
A jak to jest, że na laptopie z dyskiem 7200 RPM i 4 GB pamięci uruchomisz na stacji roboczej, czy nawet virtualboksie kilka serwerów jednocześnie? Działa i nie jest źle.
sethiel
Junior Member

A jak to jest, że na laptopie z dyskiem 7200 RPM i 4 GB pamięci uruchomisz na stacji roboczej, czy nawet virtualboksie kilka serwerów jednocześnie? Działa i nie jest źle.
Dobry dowcip...
Ale nie dla 150 klientów.
bartaspoz

Post autor: bartaspoz »

Dobrze, kupiłem drugą opcję. Dzwoniłem do DELL-a i po znaczniku serwisowym doszedłem do oryginalności oprogramowania i dostałem potwierdzenie, że wystarczy mi naklejka i faktura od sprzedawcy.

A teraz najlepsze, ta licencja to Windows Server 2003 Enterprise R2 25clt.

Z zasobów serwerów będzie korzystać właśnie około 20 klientów (a nie setki, jak u przedmówców). Więc, nie potrzebuję dokupować CAL-i i mogę uruchomić, bodajże 3 serwery wirtualne na tejże licencji, chyba dobrze wyszedłem.
peter86
Beginner

sethiel pisze:Dobry dowcip...
Ale nie dla 150 klientów.
Kto uruchamia dla 150 klientów serwer z 4GB pamięci?
sethiel
Junior Member

peter86 pisze:Kto uruchamia dla 150 klientów serwer z 4GB pamięci?
Niski budżet. Pragnę wielce dokupić 4GB ale to tysiak którego nie mam ...
ODPOWIEDZ