Niepoprawne uwierzytelnianie w Debianie6
Niepoprawne uwierzytelnianie w Debianie6
Witam.
W trakcie poszukiwania konkretnego torrenta przeglądałem strony typu ,,pirackiego''.
Na niektórych wyskakiwało wiele różnych reklam. Od tego czasu system prosi mnie o uwierzytelnienie(czasami nawet dwukrotne co wydaje mi się absurdalne) przy montowaniu partycji, wcześniej w ogóle nie prosił.
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Linuksa ale podejrzewam wykonanie się jakiegoś beznadziejnego skryptu.
Czy są jakieś niekomercyjne rozwiązania sprawdzenia poprawności działania systemu?
Mój system to Debian 6.0 Squeeze.
W trakcie poszukiwania konkretnego torrenta przeglądałem strony typu ,,pirackiego''.
Na niektórych wyskakiwało wiele różnych reklam. Od tego czasu system prosi mnie o uwierzytelnienie(czasami nawet dwukrotne co wydaje mi się absurdalne) przy montowaniu partycji, wcześniej w ogóle nie prosił.
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Linuksa ale podejrzewam wykonanie się jakiegoś beznadziejnego skryptu.
Czy są jakieś niekomercyjne rozwiązania sprawdzenia poprawności działania systemu?
Mój system to Debian 6.0 Squeeze.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install rkhunter
Dziękuję za odpowiedź. Skanowanie komputera dało taki rezultat (wyświetliłem tylko to gdzie jest ostrzeżenie):
Wiecie co można z tym fantem zrobić?
[12:08:15] Checking for string 'hdparm' [ Warning ]
[12:08:15] Warning: Checking for possible rootkit strings [ Warning ]
[12:08:28] Checking for TCP port 1524 [ Warning ]
[12:08:28] Warning: Network TCP port 1524 is being used by /usr/sbin/portsentry. Possible rootkit: Possible FreeBSD (FBRK) Rootkit backdoor
[12:08:28] Checking for TCP port 6667 [ Warning ]
[12:08:28] Warning: Network TCP port 6667 is being used by /usr/sbin/portsentry. Possible rootkit: Possible rogue IRC bot
[12:08:28] Checking for TCP port 31337 [ Warning ]
[12:08:28] Warning: Network TCP port 31337 is being used by /usr/sbin/portsentry. Possible rootkit: Historical backdoor port
[12:09:05] Checking for hidden files and directories [ Warning ]
[12:09:05] Warning: Hidden directory found: /etc/.java
[12:09:05] Warning: Hidden directory found: /dev/.udev
[12:09:05] Warning: Hidden directory found: /dev/.initramfs
Oraz końcowy wynik:
[12:09:08] File properties checks...
[12:09:08] Files checked: 131
[12:09:08] Suspect files: 0
[12:09:08]
[12:09:08] Rootkit checks...
[12:09:08] Rootkits checked : 242
[12:09:08] Possible rootkits: 2
[12:09:08] Rootkit names : Xzibit Rootkit, Xzibit Rootkit
[12:09:08] Applications checks...
[12:09:08] All checks skipped
[12:09:08] The system checks took: 1 minute and 19 seconds
[12:09:08] Info: End date is pon, 3 gru 2012, 12:09:08 CET
Rkhunter.log będziesz miał pliki/procesy z rootkitem.
Lista procesów/portów - zobacz czy coś masz co nie powinieneś mieć - np wiesz że nie instalowałeś:
Usuwanie różnego śmiecia także wykonuje:
Zainstaluj Clamav - przeskanuj komputerek.
Xzibit Rootkit - to zazwyczaj "false positive" czyli fałszywy wynik - spowodowany np vmware-tools, albo używaniem jeszcze czegoś tam czego nie pamiętam. Oczywiście także może to być trojan. Taki vmware-tools to trojan - bo przekazuje wiele możliwości systemowi zdalnemu - tyle, że wiadomo - używany jest w słusznej sprawie.
Lista procesów/portów - zobacz czy coś masz co nie powinieneś mieć - np wiesz że nie instalowałeś:
lsof -i
netstat -p
apt-get install chkrootkit
chkrootkit
Xzibit Rootkit - to zazwyczaj "false positive" czyli fałszywy wynik - spowodowany np vmware-tools, albo używaniem jeszcze czegoś tam czego nie pamiętam. Oczywiście także może to być trojan. Taki vmware-tools to trojan - bo przekazuje wiele możliwości systemowi zdalnemu - tyle, że wiadomo - używany jest w słusznej sprawie.
Wynik Clamav to m.in:
Jak można się pozbyć tych błędów? Chrootkit nic nie pokazał. lsof lub netstat (nie pamiętam) wyświetlił połączenie z facebookiem, problem w tym że tam nie wchodziłem. Ponadto gdy ekran jest wygaszony i poruszę np. myszką, to najpierw na około 1 sekundę wyświetli się pulpit a dopiero po tej chwili okienko do uwierzytelnienia systemu.
Known viruses: 1336555, Engine version: 0.97.6, Total errors: 7661.
Użyłem Polecenia:
sudo clamscan -r /