[+] Netatalk 3.0.1 - niedzia

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bear1991

[+] Netatalk 3.0.1 - niedziałają udziały

Post autor: bear1991 »

Witam.
B
orykam się z następującym problemem. Po skompilowaniu najnowszej wersji netatalk 3 i skonfigurowaniu nie mogę się połączyć, a w zasadzie zalogować do serwera, może wyjaśnię na przykładach:
Kiedy użyję tylko opcji [Global] i [Homes] wszystko jest w porządku - nawet jeżeli chodzi o opcję ,,Time Machine'':

Kod: Zaznacz cały

[Global]    vol preset = default_for_all_vol
    log file = /var/log/netatalk.log
    uam list = uams_dhx.so,uams_dhx2.so
    save password = no

[Homes]
    basedir regex = /home
    home name = TimeMachine - $u
    time machine = yes
    ea = ad
Natomiast, gdy chcę użyć jako udział nie katalogu domowego tylko np. dla danego użytkownika folder "TM" w jego katalogu domowym i ustawę konfigurację w taki sposób:

[Global]    vol preset = default_for_all_vol
    save password = no

[Przemek_TM]
    time machine = yes
    patch = /home/przemek/TM
    ea = ad
Nie mogę już się połączyć - wiem, że pierwsza opcja także mogłaby mi wystarczyć jednak dobrze byłoby wiedzieć dlaczego się tak dzieje.

Przy restarcie usługi w logach pojawiają się następujące komunikaty:

Nov 19 09:39:41.368842 netatalk[1785] {netatalk.c:280} (N :D efault): Netatalk AFP server starting
Nov 19 09:39:41.369943 cnid_metad[1787] {netatalk_conf.c:195} (W:AFPDaemon): volume "TM" does not support Extended Attributes or read-only volume
Nov 19 09:39:41.370340 cnid_metad[1787] {cnid_metad.c:518} (N:AFPDaemon): CNID Server listening on localhost:4700
Nov 19 09:39:42.168419 afpd[1786] {afp_config.c:109} (N:AFPDaemon): Netatalk AFP/TCP listening on 192.168.1.99:548
Nov 19 09:39:42.168628 afpd[1786] {netatalk_conf.c:195} (W:AFPDaemon): volume "TM" does not support Extended Attributes or read-only volume

Edycja:
Przepraszam, że zawracam głowę - problem został rozwiązany, tak to już jest (siedziałem nad tym kilka godzin) a po opublikowaniu postu wpadłem na genialny pomysł, afp.conf wygląda tak:

;Nowa konfiguracja
[Global]
    vol preset = default_for_all_vol
    save password = no

[default_for_all_volumes]
    file perm = 0600
    directory perm = 0700

[Homes]
    basedir regex = /home
    home name = Katalog domowy  - $u
    ea = ad

[TM]
     path = /home/przemek_TM
     ea = ad
     time machine = yes
Nazwa udziału nie może być zbyt długa - widocznie zaprojektowali netatalk pod krótkie nazwy. Gdyby ktoś miał podobny problem to może mu się przyda.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ