Witam i o drogę pytam.
Moje pytanie kieruję do mądrzejszych ode mnie. Nurtuje mnie od dawna, szukałem tu i tam i wszędzie wymijające bądź niepełne odpowiedzi. Może się ktoś wreszcie zlituje i udzieli mi konkretnej pomocy.
Chodzi o wybór jądra przy instalacji Debiana.
Przy instalacji zarówno stabilnej jak i testowej wersji na starszym sprzęcie często pojawia się do wyboru jądro 486 i 686 lub 686-pae.
Proszę o odpowiedź na następujące pytanie. Z czym będzie wiązało się zainstalowanie jądra 486 i 686 lub 686-pae na komputerze z Pentium III i 256 MB ramu? Chodzi mi o to, które jest odpowiednie i dlaczego? Jeżeli 486 to jakie ma ograniczenia względem 686, czy coś tracę? Nie wiem czy mi się wydaje, ale odniosłem wrażenie, że komputer szybciej działał z jądrem 486. Co to znaczy "pae"? Wyczytałem, że chodzi o dodatkową obsługę pamięci, ale w takim razie po co pojawia się takie jądro do wyboru skoro na pokładzie jest tylko 256 MB?
Proszę o łopatologiczne wyłożenie tematu raz na zawsze. Z góry serdecznie dziękuję.
Która wersja j
-
A w internecie szukałeś?szukałem tu i tam i wszędzie wymijające bądź niepełne odpowiedzi. Może się ktoś wreszcie zlituje i udzieli mi konkretnej pomocy.

Wybierz wersję 686/686-pae (samo 686 miało być porzucone przez deweloperów Debiana).
http://dug.net.pl/news/263/
486 jest przeznaczony na bardzo stare maszyny, kompatybilne z Intel 80486 (starsze niż Pentium 2).
Wszytko co poniżej nie jest obsługiwane przez 486:
http://en.wikipedia.org/wiki/X86_instru ... th_Pentium
Przepraszam, że się podepnę pod temat ale nie chcę zakładać nowego.
Ostatnio instalowałem Debiana Wheezy na notebooku Dell Latitude D600 z procesorem Intel Celeron 1.6Ghz. Podczas instalacji zainstalowało się jądro w wersji 486. Na stacjonarnym komputerze z procesorem Athlon XP 2,2GHz zainstalowało się jądro 686-pae. I się właśnie zastanawiam, czy na którymś z tych komputerów zmienić jądro czy zostawić tak jak jest? Oba komputery mają mniej niż 4GB ramu więc to nie ma znaczenia.
Ostatnio instalowałem Debiana Wheezy na notebooku Dell Latitude D600 z procesorem Intel Celeron 1.6Ghz. Podczas instalacji zainstalowało się jądro w wersji 486. Na stacjonarnym komputerze z procesorem Athlon XP 2,2GHz zainstalowało się jądro 686-pae. I się właśnie zastanawiam, czy na którymś z tych komputerów zmienić jądro czy zostawić tak jak jest? Oba komputery mają mniej niż 4GB ramu więc to nie ma znaczenia.