Chc

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

Andyk pisze:No można polemizować. Ja obracam się w środowisku, w którym ludzie nie mają dobrego zdania o Debianie, a jeśli chodzi o Arch'a są jak najbardziej na tak.
Główny zarzut jest prosty - stare paczki. Żeby zainstalować sobie nowe gadu - robisz cuda na kiju - pytanie po co najnowsze gadu? a czemu nie?
I raczej nie przekonałbyś nikogo kogo znam, do używania Debiana zamiast Archa.
Niestety nie jest to najnowsza wersja 521478, która już jest w Archu, a tylko stara 0.12.3-1:

Kod: Zaznacz cały

kadu:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca:   0.12.3-1
  Tabela wersji:
     0.12.3-1 0
        500 [URL]http://ftp.uk.debian.org/debian/[/URL] sid/main amd64 Packages
Niektórym ludziom szkoda czasu na kopanie się z chorymi deweloperami i po prostu używają Debiana.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Niech zainstalują Sida. Świeżość paczek jest. Stabilność podobna, a powiedziałbym, że Sida lepsza.

A ja mam Wheezy i kadu najnowsze z Ubuntu. Za dużo nie trzeba kombinować.

yampress@debian:~$ uname -a
Linux debian 3.2.0-3-686-pae #1 SMP Mon Jul 23 03:50:34 UTC 2012 i686 GNU/Linux

yampress@debian:~$ dpkg -l |grep kadu
ii  kadu                                 0.12.3-1~precise.1                   i386         Gadu-Gadu/XMPP client for X11
ii  kadu-common                          0.12.3-1~precise.1                   all          Gadu-Gadu/XMPP client for X11
ii  kadu-external-modules                0.12.3-1~precise.1                   i386         Additional plugins for Kadu
ii  kadu-themes                          0.12.3-1~precise.1                   all          Additional icons and emoticons for Kadu
yampress@debian:~$ 

Mój kolega tez kiedyś przekonywał mnie abym spróbował Archa. Długo Arch u mnie nie posiedział, więc ja mu powiedziałem aby teraz spróbował Debiana. Po jakimś czasie, około dwóch miesięcy, pytam go czy wróci do Xubuntu lub Archa, a on NIE. Nie spodziewał się, że Debian jest taki fajny. Zainstalował mrożonego Debiana Wheezy wtedy...
Bonitka

Post autor: Bonitka »

Dołączając się do tematu mam takie pytanie - czy są jakieś problemy z 64bitową wersją? Czy programy, które zostały napisane pod 32bit będą działać? Muszę mieć 64bit, ponieważ dysponuje 8 GB pamięci i fajnie, gdyby wszystko było wykorzystane.
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Z własnego doświadczenia - nie spotkałem się jeszcze z żadnym problemem niekompatybilności architektury x86 z x64 :o
poker-face98

Post autor: poker-face98 »

Może głupio napiszę, ale nie można wykorzystać jądra z opcją PAE, które też obsłuży ponad 4 GB pamięci? Wtedy można by zostać na 32 bitach.
ODPOWIEDZ