Witajcie.
Potrzebuję wskazówki, porady, w sprawie wirtualizacji.
Mam w firmie kontroler domeny działający na Debianie, który spisuje się wyśmienicie. Muszę również mieć Fedorę bo jest to system dedykowany pod oprogramowanie innej filmy, z którego muszę korzystać, a które jednocześnie nie instaluje się poprawnie na Debianie. Nie działają skrypty startowe napisane z myślą o innym systemie. Modyfikacja skryptów /etc/init.d/* nie wchodzi w rachubę bo w czasie aktualizacji są one nadpisywane nowymi co jest częstym zjawiskiem, przynajmniej raz w miesiącu, przynajmniej tak mi wsparcie techniczne oznajmiło. Sam system obsługuje wyłącznie przez SSH, brak tam środowiska graficznego.
W jaki sposób na serwerze najlepiej dokonać wirtualizacji, po proszę o wasze propozycje. Póki co zwróciłem swój wzrok w kierunku XenServer. Ale mam wątpliwości, czy ja to dobrze zrozumiałem, oświećcie mnie proszę.
Zgodnie z tym co jest napisane w podanym poradniku, w katalogu /home do na serwerze stworzę instancję systemu Debiana, na który będę się mógł niejako oddzielnie zalogować przez SSH. Jeśli tak właśnie jest, to w jaki sposób zainstalować Fedorę?
Druga i najważniejsza sprawa sam XenServer, z tego co przeczytałem trzeba zainstalować na serwerze, instalując go jak każdy inny system, po czym w jego obrębie instalujemy (tworzymy) dodatkowe systemy powiedzmy Debiana, a obok Fedorę.
Narzędzie dla systemu Windows znajduje się tutaj, pozwala administrować wirtualnymi maszynami. Czy mogę w takim razie połączyć to co napisane w poradniku z Windowsowym narzędziem i zdalnie modyfikować maszyny wirtualne z poziomu stacji klienckiej bez konieczności instalowania XenServer jako całego nowego systemu operacyjnego?
Wirtualizacja Fedory Core na Debianie
-
- Beginner
Cześć. XenServer jest tzw. hypervisorem. Faktycznie instaluje się go na sprzęcie, komputerze, serwerze tak jak system operacyjny i w jego obrębie można "budować" tzw. maszyny wirtualne. XenServer można pobrać za darmo i używać go z darmową licencją. Możesz też korzystać z VMware ESXi (kolejny hypervisor), który również można używać z darmową licencją. Możesz również zainstalować już na istniejącym serwerze linuksa, Open Xena. Pozwoli Ci to zarówno korzystać z systemu jak i z wirtualizacji Open Xena. Ostatecznie, jeżeli nie zależy Ci na performance maszyny wirtualnej i nie będzie to baza danych, to możesz zainstalować już na istniejącym serwerze linuksa darmowe oprogramowanie "VirtualBox" lub "VMware Player" (desktopowa wirtualizacja) i tam budować maszyny wirtualne. Wszystkie wspomniane pięć produktów ma dobrą dokumentację.