Niebawem rusza mój portal, a poczty wciąż skonfigurować nie mogę.
Na pytanie "dlaczego VPS?" Odpowiem: z oszczędności (zamiast kupować oddzielnie serwer mumble / LAMP mam wszystko w jednym miejscu).
Serwer jest całkiem porządny, wszystko bardzo ładnie działa, jednak mam parę problemów z pocztą, jak i z bind9.
Proszę tylko o nieudzielanie odpowiedzi w stylu "wynajmij administratora" itp. Interesuję się informatyką, coś tam o tym wiem, i chcę nauczyć się obsługi serwerów tego typu - każdy admin od czegoś zaczynał.
O co chodzi z tą wredną pocztą? Wydaje mi się, że wcale nie pracuje. Wprawdzie mogę wysłać wiadomość z pomocą programu mutt (czy też korzystając z mailx), lecz w okienku programu mutt, jak wpiszę:
Kod: Zaznacz cały
[EMAIL="pupa@pupa.pl"]pupa@pupa.pl[/EMAIL]
Wysyłanie to pół biedy, bez tego dałbym radę się obejść przez parę dni. Gorzej z odbieraniem. Dzisiejsze wiadomości od producentów przepadły, nie mogę pozwolić by i z jutrzejszymi stało się to samo. Dodam, że mam domenę (nazwijmy ją domena.pl), która podpięta jest pod serwer i wirtualny host, bo działa bez problemu. Gorzej jest z subdomeną i serwerem pocztowym. Nie wiem czy nie namieszałem w ustawieniach:
Kod: Zaznacz cały
$TTL 86400
@ IN SOA ns1.domena.pl. root.domena.pl. (
2012100155
3600
3600
3600000
1209600 )
;
@ IN NS ns1.domena.pl.
@ IN NS ns2.domena.pl.
;
@ IN MX 10 mail.domena.pl.
;
@ IN A adres ip
www IN A forum.domena.pl.
www IN CNAME domena.pl.
ns1 IN A ten sam adres ip
ns2 IN A i jeszcze raz adres ip
Co mam podesłać żebyście sprawdzili gdzie leży problem? Dodam, że mam zainstalowanego webmina.
Utworzyłem tabele do bazy danych mail, więc tutaj raczej też jest prawidłowo ustawione.