To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na instalacji Debiana.
Pobrałem obraz iso Debiana (debian-6.0.5-i386-CD-1) nagrałem na płytkę CD i uruchomiłem z płyty. Początek instalacji poprawny, montowanie CD-Roomu itp. ale dalej, przy próbie zgrywania plików z płyty CD wyświetla błąd:
Kod: Zaznacz cały
błąd odczytu pliku release
Nagrywałem różne obrazy *.iso, zmieniałem 3 urządzenia CD-Room i to samo.
Ściągnąłem program unetbootin i wybrałem w nim instalację typu netinstall, zamontował na dysku pendrivie. Uruchomiłem komputer, na którym ma być przeprowadzona instalacja i ruszyło (cały dysk dla Debiana). Ustawiłem partycje:
[INDENT]10GB /var
2GB /swap
15GB /
reszta dysku /home
(dysk 80GB)[/INDENT]
Zaczyna się formatowanie partycji i przy partycji /home, przy 33% zatrzymuje się.
Zmieniałem dyski pendrive, formatowałem jako FAT32 i zawsze przy tworzeniu partycji /home zatrzymuje się proces instalacji.
Przy próbie automatycznego ustawiania partycji to samo. Walczę z tym czwarty dzień, ostatnią noc zostawiłem komputer z formatowaniempartycji /home ale rano ani drgnęła 33% i tyle.
Dysk raczej sprawny bo poprzednio był na nim Windows XP i nie było problemów. Skończyły mi się pomysły, zawsze sam staram się naprawić problem ale w tym przypadku poddaję się. Proszę o Waszą pomoc. Z góry dziękuję.