Serwer blokuje ca
Serwer blokuje całą sieć
Witam.
Mam problem taki, że gdy włączę serwer (serwer jest podpięty do rutera). Serwer blokuje dostęp do internetu na innych komputerach podłączonych do tego rutera. Gdy wyłączę serwer albo odepnę kabel od karty sieciowej wszystko wraca do normy i na wszystkich komputerach jest internet. Czasami bywa tak, że po paru minutach dopiero sieć zanika na reszcie komputerów. Ale najczęściej jest tak, że gdy włączę serwer to internetu już nie ma nigdzie.
Na serwerze:
[INDENT]apache
bind9
mysql
php
proftpd
clamav[/INDENT]
Mam problem taki, że gdy włączę serwer (serwer jest podpięty do rutera). Serwer blokuje dostęp do internetu na innych komputerach podłączonych do tego rutera. Gdy wyłączę serwer albo odepnę kabel od karty sieciowej wszystko wraca do normy i na wszystkich komputerach jest internet. Czasami bywa tak, że po paru minutach dopiero sieć zanika na reszcie komputerów. Ale najczęściej jest tak, że gdy włączę serwer to internetu już nie ma nigdzie.
Na serwerze:
[INDENT]apache
bind9
mysql
php
proftpd
clamav[/INDENT]
Nie rozumiemy się.
To inaczej jak masz dostęp do sieci na komputerach (domyślam się, że Windows) to sprawdź wynik:
i ustawienia karty sieciowej, teraz podepnij serwer, sieć zniknie i sprawdź ustawienia ponownie. Czy są takie same?
To inaczej jak masz dostęp do sieci na komputerach (domyślam się, że Windows) to sprawdź wynik:
Kod: Zaznacz cały
ipconfig /all
Według tego jak to opisał to tylko bind może mieć wpływ, tak mi się wydaje, bo apache, proftpd, baza danych czy antywirus to raczej bym wykluczył.
Mówisz, że sieć muli, a jaki masz ruch na eth0? Sprawdzić możesz programem iptraf, możne coś jest pobierane (wysyłane) i łącze niewydajne?
Ja nie wiem czemu dalej upieram się przy adresacji i DNS?
A jaki masz ruter? Też pod Linuksem pracuje, nic w ipconfig nie zmieniałeś?
Mówisz, że sieć muli, a jaki masz ruch na eth0? Sprawdzić możesz programem iptraf, możne coś jest pobierane (wysyłane) i łącze niewydajne?
Ja nie wiem czemu dalej upieram się przy adresacji i DNS?
A jaki masz ruter? Też pod Linuksem pracuje, nic w ipconfig nie zmieniałeś?