Mam następujący problem:
Na koncie root, zarówno logując się bezpośrednio jak i przez su / su - z innego użytkownika, po uruchomieniu mc "nie działają" strzałki, klawisze funkcyjne, myszka.
Piszę w cudzysłowie, ponieważ widoczną reakcją na wymienione działania są znaczki w linii komend MC a niewidoczną reakcją jest wykonanie spodziewanych akcji.
Czyli np. klawisze F10+Enter powoduje opuszczenie MC ale samo F10 nie pokazuje potwierdzenia o wyjściu.
Inny przykład to ENTER, który za kolejnymi przyciśnięciami opuszcza katalog i wchodzi do niego jednak przy tym wygląd MC psuje się.
Co ciekawe Cltr+o+ENTER, które powoduje przejście do podpowłoki a następnie Ctrl+o, czyli powrót do MC, sprawia, że poruszanie strzałkami staje się możliwe i przestaje powodować wyświetlanie znaczków w linii poleceń jednak nie zachowuje się tak jak powinno - zaznaczenie aktualnego katalogu odświeżane jest co 2, 3 kliknięcia kursora. Działa też myszka ale i tu reakcje są "opóźnione".
Po wyjściu z MC konsola przestaje działać - nie widać w ogóle tego co się wpisuje, a ENTER nie powoduje przejścia do kolejnej linii a w zamian wyświetla kolejno:
Kod: Zaznacz cały
root@server:~# root@server:~# root@server:~# root@server:~# root@server:~# root@server:~#W mcedit i mcview problem również występuje.
Myślę, że problem opisałem dokładnie.
Teraz coś o samym środowisku.
Na serwer loguję się przez SSH używając Putty.
I na pewno problemem nie jest Putty - na wszystkich innych kontach mc działa poprawnie.
Również na innych serwerach przy tej samej konfiguracji Putty.
Jest to VPS więc nie mam możliwości podejść do maszyny i spróbować zalogować się offline.
# echo $SHELL
/bin/bash
# uname -a
Linux server 2.6.35 #1 SMP Thu Apr 14 14:06:01 MSD 2011 i686 GNU/Linux
# cat /etc/issue
Debian GNU/Linux 5.0 \n \l
# mc -V
GNU Midnight Commander 4.6.2-pre1
Wirtualny System Plików: tarfs, extfs, cpiofs, ftpfs, fish
Z wbudowanym edytorem
Używanie biblioteki S-Lang zainstalowanej w systemie z bazą danych terminfo
Z domyślną obsługą podpowłoki
Z możliwością wykonywania zadań w tle
Z obsługą myszy w oknie xterma i na konsoli linuksowej
Z obsługą wielu języków
Z obsługą wielu stron kodowych
Data types: char 8 int 32 long 32 void * 32 off_t 64 ecs_char 8
Wszystkie rozwiązania jakie znalazłem z pomocą Google oraz na tym forum nie sprawdziły się.
W tym:
- Restart VPS-a.
- Przypisywanie klawiszy w MC (F9 + o + k).
- export TERM=linux i innych zmiennych jakie proponowało "Google".
- Konfiguracja Putty.
- Aktualizacja systemu oraz samego MC.
- Usunięcie i zainstalowanie na nowo MC (wszystkie katalogi .mc, mc itd. również usuwałem).
- Pewnie jeszcze wiele innych, które próbowałem przez ostatnie 3 podejścia do tematu po ~6h każde.
Pomyślałem, że może to coś z ncurses więc zainstalowałem htop - działa prawidłowo.
Jak już pisałem wcześniej - na wszystkich innych kontach użytkowników - działa prawidłowo.
Dodam, że przez blisko 2 lata działo wszystko poprawnie!
Pewnego razu loguję się i - ba dum tss - nie działa.
Na prawdę brakuje mi już pomysłów.
Pytałem kilku znanych mi mądrych głów i również rozłożyli ręce.
Wspomóżcie proszę wiedzą i pomysłami!