[+] #1045 Nie uda

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
hagonbc

[+] #1045 Nie udało się zalogować na serwer MySQL

Post autor: hagonbc »

Witajcie!
Mam pewien problem z serwerem mysql. Wybaczcie, jeżeli to jest banalne, ale ja jestem początkującym użytkownikiem bazy mysql.

Otóż, zainstalowałem serwer LAMP na VPS-ie, wgrałem pliki CMS-a do katalogu /var/www/ i do tego momentu wszystko gra. Ale podczas instalacji CMS-a nie mogę się połączyć z bazą danych mysql za pomocą mojego nowo utworzonego w PhpMyAdminie użytkownika (sqluser).

Natomiast, jeśli próbuję użyć użytkownika root, wszystko działa. Ponadto nawet w PhpMyAdminie nie mogę się zalogować za pomocą użytkownika ,,sqluser'', dostaję komunikat:

Kod: Zaznacz cały

#1045 Nie udało się zalogować na serwer MySQL
Mojemu użytkownikowi przyznałem wszystkie uprawnienia do nowo utworzonej bazy danych, dla mojego skryptu CMS. W czym tkwi problem?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Powiąż bazę z użytkownikiem i wtedy jak zalogujesz się na konto użytkownika i będzie on działał na danej bazie.
Awatar użytkownika
hagonbc

Post autor: hagonbc »

Dobrze, pokombinowałem sam trochę i zauważyłem, że problemy z zalogowaniem do serwera mysql występują, gdy użytkownik jest ustawiony jako:

sqluser@% (dowolny host)
Natomiast jak utworzyłem użytkownika:

sqluser@localhost
udało mi się poprawnie zalogować zarówno w PhpMyAdmin jak i w moim skrypcie CMS.

Nie wiem czemu tak się dzieje ale tak właśnie jest.

Yampress, nie za bardzo wiem jak "powiązać bazę z użytkownikiem", jak to się robi?
daniel_l81

Post autor: daniel_l81 »

Jak dobrze pamiętam powiązanie z bazą wygląda tak:

GRANT ALL PRIVILEGES ON <nazwa bazy>.* TO [EMAIL="'sqluser'@'localhost"]'sqluser'@'localhost[/EMAIL]' IDENTIFIED BY '<tutaj hasło jakie dałeś temy sqluserowi>';
FLUSH PRIVILEGES;
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Opcji "ALL" to ja bym nie dawał. Tylko te, których cms wymaga.
ODPOWIEDZ