Konfiguracja serwerów, usług, itp.
widmo2004

Środowisko graficzne na VPS-ie

Post autor: widmo2004 »

Witam.
Czy można zainstalować środowisko graficzne na VPS-ie, jeśli tak to jakie są wady a jakie zalety tego rozwiązania?

Posiadam wykupiony serwer VPS już od ponad 1,5 roku a swoją wiedzę oceniam w skali do 10 na 5, i niestety na to pytanie nie mogę dać sobie odpowiedzi.

Przez te 1,5 roku opierałem się zawsze na wierszach poleceń, jednak z chwilą rozwoju mojego portalu jak i oferowanym na nim usług zmusiło mnie to do przemyślenia czy konieczna będzie instalacja wersji graficznej.

Serwer opiera się na 2 portalach, średnio odwiedzanych + serwer głosowy TeamSpeak3
i właśnie o niego chodzi. Aby rozwinąć serwer TS3 (czyli go urozmaicić by był inny niż wszystkie ) postanowiłem wykupić licencje na Muzycznego Bota, (ze strony http://ts3musicbot.appcoin.de/index.php). Niestety w instrukcji instalacji bota wynika iż muszę posiadać środowisko graficzne
( instrukcje udostępniłem na moim serwerze jeśli ktoś ma ochotę na nią zerknąć http://www.mosiadz.teamdiablo.pl/instru … lation.pdf )

Moja specyfikacja serwera:
[INDENT]Debian GNU/Linux
Przestrzeń dyskowa 50GB
Pamięć gwarantowana 2GB
Pamięć maksymalna 4GB[/INDENT]

Obecnie zużywam:
Zużycie pamięci: 319.44MB z 4GB Użyte / 3.69GB Wolne
Zużycie przestrzeni dyskowej: 2.8GB z 50GB Użyte / 47.2GB Wolne

Czyli mam sporo wolnych zasobów, ale czy to nie będzie morderstwo dla serwera?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Po co Ci środowisko graficzne? Mam serwery z portalami po milion odwiedzin i wszystko jest zarządzenie z konsoli, żadnych graficznych trybów, żadnego X serwera.
UltraMC

Post autor: UltraMC »

Ja miałem GNOME na dedyku bo się uparłem, że mogę to zrobię i chwaliłem się dziewczynom moją tapetą... Właśnie po to jest środowisko graficzne na zdalnym komputerze.

Szczerze CZASEM uruchamiam sobie X z GNOME (bo ma nautilsa), przez VNC zarządzam plikami i zabijam cały proces. Czasem się przyda,

Ty się GB nie martw tylko procesorem i ramem kolego! Mnie GNOME zajmował jakieś 1-2% CPU. (GNOME zajmuje z 1GB? Ale są Window Managery po kilka MB).

W sumie można by sobie wgrać FLUXBOXA albo inny Window Menager i jakiś menadżer plików i na tym pracować.

ALE zaraz wszyscy będą krzyczeć, że VNC jest niebezpieczne - ustaw sobie specjalnego użytkownika pod VNC (tylko on będzie miał prawa do VNC) i zmień domyślne porty.

To tyle z mojego doświadczenia. Mam nadzieję, że się przydało.

PS. No i jeszcze łącze - chyba nigdy nie pracowałeś zdalnie, boś nie wspomniał o szybkości internetów.
widmo2004

Post autor: widmo2004 »

mati75 pisze:Po co Ci środowisko graficzne? Mam serwery z portalami po milion odwiedzin i wszystko jest zarządzenie z konsoli, żadnych graficznych trybów, żadnego X serwera.

Tak jak wspomniałem, jeśli czytałbyś to wszystko ze zrozumieniem to przez te 1,5 roku zawsze opierałem się na konsoli.
Jednak z chwilą wykupienia licencji na Muzycznego bota pod TS3 gdzie w instrukcji z tego co wywnioskowałem potrzebny jest tryb graficzny.
Jeśli przeczytałeś instrukcję instalacji bota i możesz śmiało powiedzieć iż nie jest on mi potrzebny to napisz jak mogę to zrobić bez wersji graficznej, też byłbym za tym by tego nie instalować.
UltraMC pisze:
PS No i jeszcze łącze - chyba nigdy nie pracowałeś zdalnie, boś nie wspomniał o szybkości internetów
O łączu nie wspominałem bo nie powinien robić problemów.
  • Łącze do/z serwera 100 Mbit/s / 100 Mbit/s
UltraMC

Post autor: UltraMC »

Linuksa masz, bo możesz! Więc czemu nie pulpit zdalny ze środowiskiem graficznym na serwerze? Przetestujesz - przekonasz się sam.

Możesz
a) wgrać Window Managera i File Managera - ale te menadżery wyglądają jak z tamtej epoki (np. FluxBox)
b) wgrać GNOME albo XFCE albo cokolwiek chcesz (pamiętaj, że nie masz akceleracji graficznej) - w sumie środowiska zabierają ~3% CPU

Ja wybieram zawsze b) - mam GNOME i włączam xserver TYLKO jeśli pracuję zdalnie.

Jeśli potrzebujesz pomocy daj znać na PM, poniżej co potrzebujesz:
- wgraj, skonfiguruj i odpal xserver (np. Xorg)
- wgraj ulubione środowisko graficzne (np. gnome-core / UWAGA! to dużo waży, mam nadzieję, że wiesz jak wybrać ulubione środowisko graficzne z jedynie potrzebnymi narzędziami)
- restart systemu (nie zawsze, ale niestety, czasem trzeba)
- wgraj serwer VNC (np. vnc4server)
- odpal VNC serwer - pokaże Ci się nr DISPLAY (nr obrazu)
- połącz się klientem VNC (ja mam RealVNC na razie z WINE odpalane - nie śmiać się) i łączysz się z hostem: numer.ip.serwera.pl:NUMER-DISPLAY np: 90.80.70.40:1

PAMIĘTAJ!
Dla bezpieczeństwa uruchom serwer VNC TYLKO jeśli musisz i zamykaj po zakończeniu pracy.
Dla oszczędności zamykaj Xserwer po zakończeniu pracy
Dla bezpieczeństwa zmień port VNC, domyślny DISPLAY, utwórz użytkownika tylko dla VNC
Poleceń jako roota używaj przez SSH - NIGDY przez VNC - nie jest bezpieczne.

PS. Testuj to na swoim ,,boxie'' i połącz się z innego domowego komputera żeby zrozumieć o co chodzi zanim walniesz to na hoście.
IgiKoval

Post autor: IgiKoval »

Jeśli potrzebujesz Xów tylko do muzycznego bota, to zainstaluj sobie xserver-xorg, xinit i wm2. Potem wystarczy w ~/.xinitrc dodać

Kod: Zaznacz cały

exec wm2
oraz oczywiście uruchomić xorga

Kod: Zaznacz cały

xinit
i tak jak napisał UltraMC zainstalować i uruchomić VNC. Wm2 jest wyjątkowo lekkie, przez pewien czas używałem to nawet na desktopie, ale nie posiada praktycznie niczego, poza obsługą okien. Potrzebne ci więcej? :)
ODPOWIEDZ