Kolejka polece

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
MaxiKing

Kolejka poleceń i stopień ich wykonania

Post autor: MaxiKing »

Witam.

Chciałbym dowiedzieć się, czy da się zrobić jakąś kolejkę poleceń? Dopiero zaczynam z konsolą i nie bardzo się orientuję w tym i czy można tak robić przez |?

Chodzi o to, by kilka poleceń wykonało się po sobie, ale bez mojej ingerencji. Kolejne mogą się wykonywać nawet wtedy, gdy poprzednie się przerwie, nie ukończy z jakichś powodów czy coś.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edycja:
Dodatkowe pytanie, to czy da się w jakiś sposób pokazać procentowy (lub w jakiś innym formacie) postęp wykonania polecenia? Przykładowo chciałbym zrobić sobie kopię katalogu /home, który może zajmować 20GB, chciałbym widzieć mniej więcej ile czasu mi pozostało do końca.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Poczytaj sobie o bashu. Tutaj podstawy: http://dief.republika.pl/main.html a tutaj i bardziej zaawansowane rzczy: http://web.mit.edu/gnu/doc/html/features_toc.html#SEC32
MaxiKing

Bardziej myślałem o jakichś komendach niż pisaniu skryptu, ale dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

http://qref.sourceforge.net/Debian/refe ... al.pl.html

czytasz
4.3.10 Właściwa sekwencja poleceń
MaxiKing

Dziękuję, o to mi chodziło.

PS. A może ktoś zna jeszcze odpowiedź na moje drugie pytanie, dotyczące stopnia ukończenia? Rozumiem, że nie wszystkie polecenia mogłyby być tak obsługiwane, ale chciałbym np. wiedzieć ile % lub ile czasu jeszcze zajmie mi pakowanie katalogu, tym bardziej gdy ten zajmuje np. 18GB i próbuję go spakować do .tar.bz2 - głównie chodzi mi tu o konsolę, bo spod niej obsługuję serwerowego Debiana.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Czym chcesz to spakować? Powinieneś szukać w pomocy tego polecenia.
MaxiKing

Nie zrozumiałeś mnie dokładnie. Nie chodzi mi o konkretne polecenie, tylko ogólnie, czy da się w jakiś sposób wyświetlać procentowy postęp wykonania polecenia (lub ile czasu brakuje do końca). Na Windowsie masz takie coś w większości aplikacji - kopiujesz, to wiesz jak długo, ZIPujesz to wiesz ile czasu zajęło, ile procent itp. W konsoli jak ściągasz wget'em, to też wiadomo ile pozostało do końca. A takie kopiowanie przez cp nie pokazuje ile czasu zajmie, tar też nie pokaże, nie pokaże też żaden zip, gzip, bzip2, lzma itp. I chciałem się dowiedzieć, czy istnieje jakaś ogólna metoda do pokazania ile pozostało czasu do końca. Nigdy niczego takiego nie spotkałem w necie, więc pewnie nie ma, ale wolę zapytać.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Nie ma.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

To czy pokazuje czy nie zależy od programu (polecenia), niektóre udostępniają takie opcje, niektóre nie. Dlatego powinieneś przeglądać manuale (klik). Czasem jak Ci bardzo zależy możesz to obejść i napisać skrypt (klik2).
MaxiKing

Dziękuję Rafal_F za odpowiedź.

Mam w sumie jeszcze jedno pytanie. Czy za pomocą tara da się pakować pliki w poszczególne części?

Edycja:
W sumie chyba nie potrzeba już tego, poradziłem sobie ZIP-em z zerową kompresją.
ODPOWIEDZ