Po

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
magnis

Połączenia przez puTTY i WinSCP odrzucone

Post autor: magnis »

Jestem nowym użytkownikiem Debiana i zainstalowałem go na komputerze tylko jako SSH Serwer. I na tym komputerze działa on zupełnie poprawnie i normalnie, ale gdy chcę połączyć się do zdalnych operacji przez program puTTY i WinSCP to dostaję takie komunikaty jak:

Kod: Zaznacz cały

Connection refused
(1- puTTY, 2-WinSCP).

Loguję się poprawnie, ale nie działa. Mam stały dostęp do tego komputera, więc mogę mu pozmieniać jakieś ustawienia bez większych przeszkód.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Ale zainstalowałeś jako serwer ssh, bo tak wybrałeś podczas instalacji i już? Czy konfigurowałeś to ssh w ogóle?
magnis

Post autor: magnis »

Pracowałem według tej instrukcji i nie udało mi się połączyć. Więc, skończyłem na zrobieniu 3 etapu, bo czwartego już nie mogłem wykonać.

Wszystko robiłem dokładnie tak jak jest tam napisane. Mój serwer ma służyć dokładnie w tym samym celu co na tej stronie, czyli jako serwer Minecrafta.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Pokaż z tej maszyny wynik poleceń:

Kod: Zaznacz cały

netstat -tap | grep sshd
dpkg -l | grep ssh
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Jeszcze inaczej - skoro to oddzielna maszyna, podpięta do jakiegoś rutera to można też przyjąć taką ewentualność, że domyślny port dla ssh (czyli 22) jest zablokowany na ruterze i dlatego nie możesz się połączyć.
ODPOWIEDZ