Debian7 zatrzymuje si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Antares

Debian7 zatrzymuje się podczas włączania

Post autor: Antares »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem Debiana, wczoraj zainstalowałem go po raz pierwszy, obraz iso pobrałem z http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 4/iso-dvd/.

Generalnie, instalacja przebiegła bez problemowo, jedynie przez instalacją gruba nie wykryło zainstalowanego Windowsa, ale i tak jak się potem okazało dodało go do listy gruba. System zainstalowałem bez środowiska graficznego, które chciałem wgrać samodzielnie.

Niestety, podczas włączania pojawiał się błąd:

Kod: Zaznacz cały

Error: Driver 'pcspkr' is already registered aborting ...
i dalej nic się nie działo.

Nawet jak czekałem około 15 minut. Na pewnym zagranicznym forum ktoś napisał o tym by do:

/etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist.conf
dodać:

blacklist snd-pcsp
z poziomu innego systemu.

Gdy odkryłem, że takiego pliku nie mam ale był inny o nazwie podobnej, której już nie pamiętam. Dodałem w nim linijkę:

blacklist snd-pcsp
i podczas włączania błąd już się nie pojawiał.

Teraz pojawia się:

Waiting for /dev to be fully populated 
które tez trwa w nieskończoność.

Znalazłem z pomocą Google gdzieś, że naciśnięcie Ctrl+C pomoże i pomogło, wszystko ruszyło dalej ale teraz zacięło się na:

Configuring network interfaces 
Jednak przy kolejnym uruchomieniu systemu Ctrl+C już nie działa, czyli dalej tkwię na:

Waiting for /dev to be fully populated
Co prawda znalazłem w internecie kilka porad, które mówiły, że należy zainstalować pewne paczki, no ale jak mam to zrobić jak system się nie włącza?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tworzysz środowisko chroot: http://yampress.dug.net.pl/doku.php?id= ... hasla-root
instalujesz kilka tych paczek.

Nie resetujesz hasła roota (wykonujesz prawie wszystkie czynności wg tego opisu analogicznie do swoich potrzeb).
ODPOWIEDZ