Mam Internet od mojego usługodawcy poprzez PPPoE. Zainstalowałem sobie PPPOE-CONF, Internet przychodzący pięknie działa, widać mój komputer na http://twojeip.wp.pl na moim IP zewnętrznym. Teraz chciałbym rozdzielić to łącze za pośrednictwem WiFi na moje pozostałe 2 komputery, które są w biurze.
Z góry przepraszam, że zadaję tak (zapewne) trywialne pytanie, ale pomóżcie mi z poprawną konfiguracją. Na debianie pracuję na konsoli (stary sprzęt, instalowałem bez "okien").
Ponadto zależałoby mi, aby drukarki podłączone do w/w "serwera" były widoczne w win7 oraz win XP home. Jak włączyć udostępnianie drukarek w sieci? Jak zrobić, aby te drukarki były widoczne w sieci WIN?
Proszę za bardzo mnie nie "jechać"... gogla przejrzałem, ale jak wcześniej pisałem - zagadnienia z dziedziny Linuksa są dla mnie jak na razie mało zrozumiałe. Jeśli ktoś byłby łaskaw poprowadzić mnie "za rękę" przez cały proces, będę niezmiernie wdzięczny, oczywiście postaram się jakoś odwdzięczyć.
Z góry dziękuję
PS: zainstalowałem system od nowa, razem z gnomem... czytając instrukcje na necie pokiełbasiłem system