Jak zaszyfrowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
zbanowany

Jak zaszyfrować cały dysk z Windows7 i Linuksem?

Post autor: zbanowany »

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak zaszyfrować cały dysk. Chciałbym mieć zainstalowanego Windowsa7 i Linuksa, i przy uruchamianiu komputera wpisywać hasło i wybierać system z listy i tyle.

Gdyby na dysku był tylko Windows7, to nie byłoby problemów, bo program Truecrypt na Windowsie szyfruje calutki dysk i elegancko robi na dysku malutki obszar nieszyfrowany, w którym umieszczony jest MBR, czy coś i program do odszyfrowania dysku. W przypadku Liniksa lipa jest, bo truecrypt linuksowy nie potrafi zaszyfrować systemowej partycji. Potrafi tylko inne partycje lub USB szyfrować (i formatując je przy okazji raczej).

Do tego jak się zainstaluje na dysku Windowsa i następnie Linuksa to będzie grub przy starcie komputera. Uruchomi się komputer, wybierze system np. Windowsa, tam truecryptem zaszyfruje dysk i truecrypt zaszyfruje (chyba tylko) windowsowskie partycje i przy okazji MBR swój umieści i wtedy przy uruchamianiu komputera tylko uruchomimy Windowsa po podaniu hasła, a nie będzie opcji wyboru systemów. Także trzeba by coś zrobić, by był grub...

Krótko mówiąc zakładamy, że:
  • Mam pusty dysk, na którym będę instalował Windowsa i Linuksa.
  • Chcę mieć dysk zaszyfrowany, cały (chyba za wyjątkiem partycji /boot, bo /boot z tego co wiem musi być odszyfrowana).
To co mam robić? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A po co chcesz szyfrować cały dysk? Szyfrować tylko dane.

Zainstaluj gruba na pendrive, umieść tam partycję /boot aby system uruchamiał się się z dysku pendrive, a resztę dysku zaszyfruj, jak chcesz tak bardzo zamykać.

To mija się z celem. Co chcesz chronić system, który nie ma żadnych tajnych danych czy tajne dane. Przemyśl sobie sprawę. Tajne dane trzymasz w kontenerze programu truecrypt (dla większego bezpieczeństwa tworzysz ukryty kontener gdzie wrzucasz bezwartościowe dane), no i zwykły kontener gdzie trzymasz tajne dane i montujesz w chwilach kiedy potrzebujesz do nich mieć dostęp.

A co jeśli zaszyfrujesz wszystko i coś się popsuje i stracisz do tego dostęp. Ludzie więcej narzekają na utratę dostępu do danych niż na skradzenie im tych danych.
zbanowany

Post autor: zbanowany »

Może po to gdy:
  • Jak ukradnie ktoś laptopa to nikt mi nie skroi haseł do stron z ciasteczek w przeglądarce, nikt mi GG nie skroi, nikt mi paru innych rzeczy nie wyczai. Pod Windowsem sporo rzeczy zapisuje się w przeglądarce, temp, dysku c
  • Zresztą to nieważne, po co chcę dysk szyfrować. Może mam tajne dane bo z FBI jestem, albo jestem Bin Ladenem i FBI mi wjazd na chatę chce zrobić. Chcę zaszyfrować cały (poza partycją /boot) i tyle.
  • Gdybym nie chciał dysku szyfrować to nie zakładałbym tego tematu. A jak stracę wszystko to trudno, szansa mała, a dodatkowo na DropBoksie mam zaszyfrowane dane, te które dla mnie są najważniejsze.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ja bym tylko zaszyfrował partycję /home.
Jak chcesz cały dysk zaszyfrować to zainstaluj gruba i jądro na dysku pendrive i z niego uruchamiaj zaszyfrowany cały system.
ODPOWIEDZ