1. odpowiednio podzielić dysk na partycje (nie ruszać tych od windowsa) oraz przeczytać poradnik http://debian.linux.pl/threads/743-Pora ... 7#post5207
2. nie formatować partycji na której jest windows, a tylko te pod debiana w trakcie instalacji (miałem taki wypadek )
3. fstab, choć ja nic nie robiłem i mogę korzystać z partycji windowsowych po podaniu hasła roota
4. iptables choć jest avg pod linuxa
5. powodzenia !
tworze społecznie artykuły informacyjne na strony grzebie mocno w necie potrzebuję czegoś mocnego kończy mi sie licencja na smart security on dawał radę ale reszta bezpłatne to było dziurawe bardzo
najlepiej net-install bez niczego i samemu instalować potrzebne rzeczy,
tam dajesz reczny podział partycji, z tego 60gb dajesz utwórz nową > logiczna bądź podstawowa > rodzaj : przestrzeń wymiany ( swap ) tutaj zależy ile masz ramu polecam 2gb
następnie zakańczasz tworzenie partycji na dole tam masz takie i to co ci zostało powtarzasz utwórz nowa > potem wybierz rodzaj ext4 bądź 3 > punkt montowania /
tu sobie daj około 15-20gb , z reszta powtarzasz to co z / tylko że punkt montowania daj sobie /home i tyle. Na końcu zakańczasz potwierdzasz i idziesz dalej, polecam zrobienie sobie próby na VirtualBoxie