Postfix, dovecot konfiguracja wysy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
samuraijack

Postfix, dovecot konfiguracja wysyłania poczty

Post autor: samuraijack »

Mam mały problem z poprawną konfiguracją serwera pocztowego. Gdy wysyłam pocztę z poziomu serwera poczta dochodzi poprawnie.

Poniżej źródło poprawnej wiadomości:

Kod: Zaznacz cały

Return-Path: <admin@mojadomena.com>
Authentication-Results: mx.google.com; spf=pass (google.com: best guess record for domain of [email]admin@mojadomena.com[/email] designates 192.168.1.10 as permitted sender) smtp.mail=admin@mojadomena.com
Gdy wysyłam pocztę po przez skryp php lub CMS poczta nie dochodzi i jest wysyłana przez innego użytkownika

www-data@debian
pomimo, że ma wysyłać z konta:

[email]admin@mojadomena.com[/email]

Źródło wiadomości, która nie doszła do odbiorcy:

Return-Path: <www-data@debian>
Authentication-Results: mx.google.com; spf=neutral (google.com: 192.168.1.10 is neither permitted nor denied by best guess record for domain of www-data@debian) smtp.mail=www-data@debian

Gdzie szukać rozwiązania tego błędnego ustawienia i jak je zmienić, aby wszystkie wiadomości wysyłane były z

[email]admin@mojadomena.com[/email]
Dzięki za pomoc
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Wydaje mi się, że to wina uprawnień, plik wysyłany jest przez www-data, bo to użytkownik, na którego prawach działa apache. Wysyłając coś przez skrypt php robi to na prawach użytkownika www.

Niech ktoś inny się wypowie.
samuraijack

Post autor: samuraijack »

Serwer www mam uruchomiony na Nginx oraz mam zainstalowany serwer Apache aby działał phpmyadmin.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Nie wiem jakiego użytkownika używa nginx, być może tego samego co serwer apache.

Może spróbuj uruchomić serwer na apache i sprawdź, czy będzie działało, wyeliminujesz tym samym ewentualne problemy z uprawnieniami i będziesz wiedział, że to coś na serwerze nginx jest źle.
ODPOWIEDZ