Witam nie tylko potrzebuje pomocy ale nawet ratunku, od kilku dni się z tym szarpie, i czytam i szukam i reinstaluje i absolutnie nic mi nie wychodzi
wstyd się przyznać ale potrzebuje prowadzenia za rączkę bo inaczej żadnego systemu nie będzie
a więc po kolei:
- mam laptopa/netbooka MSI Wind U100. Jego parametry to:
1 GB RAM
1,6 Intel Atom
200 GB HDD
NO CD-ROM
i niestety bez dostępu do internetu
- mam też drugi komputer (pecet), na nim ma dostęp do internetu
- z płyty instalacyjnej Debian 6.04. zrobiłem .iso i za pomocą unetbootin zainstalowałem to .iso na pendrivie
- z niego zainstalowałem na MSI (laptopie bez internetu) goły system-system podstawowy tj. po restarcie wszystko dzieje się w konsoli-wierszu poleceń
- poprzez kompa z internetem ściągnąłem kilka pakietów .deb, a w tym z Window Makerem E16, OpenOfficem itd., i nagrałem je na drugiego pendriva
- co i w jakiej kolejności mam zrobić-wpisać na konsoli małego MSI Wind żeby zainstalować te paczki ?
nie mam absolutnie żadnej biegłości ani szerszego doświadczenia z debianem a już w ogóle nie znam konsoli, na pececie mam zainstalowanego debiana ale jako że komputer jest z internetem to wszystko przebiegło samo, przycisk dalej, czytanie poleceń i wszystko, reszta przez synaptic albo centrum oprogramowania
a tutaj to zupełnie inna bajka
pomóżcie proszę bo nie wiem co robić
Jak zainstalowa
-
A w jaki sposób łączysz się z internetem? Nie możesz na czas instalacji podłączyć internetu do drugiego komputera? Musisz najpierw zainstalować xorg, później menedżer okien, później reszta. "Dociąganie" tych wszystkich zależności ręcznie, to dużo zabawy. Pakiety instaluje się przy pomocy narzędzia dpkg:
ewentualnie jak uda ci się pościągać wszystkie pakiety na pendrive to:
zainstaluje wszystkie na raz.
A może jeszcze jak dużego masz tego pendrive'a? Możesz ściągnąć obraz dvd iso (pierwsza płyta powinna wystarczyć), rozpakować obraz na pendrive i dodać pendrive jako repozytorium do sources.list wtedy mógłbyś używać apt-get/aptitude.
Edycja - co do ostatniego sposobu nie jestem pewien, ale powinno pójść.
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i nazwa_pakietu
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i *
A może jeszcze jak dużego masz tego pendrive'a? Możesz ściągnąć obraz dvd iso (pierwsza płyta powinna wystarczyć), rozpakować obraz na pendrive i dodać pendrive jako repozytorium do sources.list wtedy mógłbyś używać apt-get/aptitude.
Edycja - co do ostatniego sposobu nie jestem pewien, ale powinno pójść.