Mam dość prosty problem, jednak nie jestem pewna co mam ustawić aby działało.
Chodziło mi o to, aby wykorzystać monitor 19' iiyama komputera z Debianem dodatkowo do notebooka z Windowsem XP. Notebook ma dość mały własny ekran - max. 1024px x 768 i dość trudno jest mi na nim robić pewne rzeczy.
Monitor od komputera z Debianem ma 2 wejścia: cyfrowe DVI - i na nim jest podpięty do komputera z Debianem oraz drugie zwykłe wejście D-SUB i na nim podpięłam się do notebooka z Windowsem XP.
Niestety udało mi się wykonać tylko pół zadania - jeśli odepnę od monitora 19' kabelek DVI (idący do komputera z Debianem) to na notebooku z Windowsem XP mam ten monitor dostępny jako drugi.
Ustawiłam na notebooku z Windowsem XP: prawy myszy na pulpicie - właściwości - ustawienia - powiększ pulpit systemu Windows do rozmiarów tego monitora - OK. I w ten sposób mam dostępne 2 monitory na notebooku ( 1 własny notebooka i ten dodatkowy 19').
Jeśli mam podpięte do obu wejść monitora: DVI do komputera z Debianem , D-SUB do notebooka z Windowsem XP - to na tym monitorze 19' mam dostepny tylko komputer z Debianem.
Nie wiem czym miałabym przełączać ten monitor 19' pomiędzy komputerem z Debianem a notebookiem z Windowsem (jako jego drugi monitor).
Udało mi się przeczytać w Google, że do przełączania tego monitora 19' pomiędzy 2 komputerami można używać jednego z przycisków od menu na monitorze - ale wydaje mi się, że na moim monitorze takiego przycisku nie ma.
Chciałabym używać tego monitora 19' do pracy jako monitor komputera z Debianem albo jako drugi monitor notebooka z Windowsem bez wyciągania tego jednego kabelka od wejścia DVI monitora.
Może ktoś wie co jeszcze trzeba ustawić lub doinstalować, aby dało się przełączać za pomocą ruchów myszką odpowiedniego komputera?
Podpi
Oczywiście to, co chcesz zrobić jest możliwe na dwa sposoby. Po pierwsze monitor musi mieć ręczne wybieranie źródła sygnału ("source") i wybierasz z którego źródła będzie dostawał sygnał. Przełączasz między DVI i VGA. Drugim rozwiązaniem jest przełącznik sprzętowy, który musiałabyś kupić. Ale skoro masz dwa gniazda w monitorze, to pierwsze rozwiązanie jest jak najbardziej właściwe. Ewentualnie możesz podesłać fotkę klawiszy sterujących znajdujących się na monitorze, to zobaczymy, który jest do przełączania źródeł.
Nie byłam pewna czy klawiszami sterującymi do menu na moim monitorze da się coś przełączyć.
Teraz sprawdziłam dokładniej co można ustawić.
Znalazłam: pozycję menu: "Others" - z podpozycją: "Signal Select" która ma 3 opcje: Auto, DVI, D-SUB.
Działa mi to wybieranie: DVI (komputer z Debianem), D-SUB (notebook z Windowsem) - trzeba trochę ponaciskać 3 przyciskami, żeby się przełączyć - i nie jest to całkiem wygodne - jednak jest to jakieś rozwiązanie do przełączania się.
Nie wiem jak powinna działać opcja: Auto - nazwa sugeruje że przełączanie powinno być automatyczne - jednak przy ustawieniu i zapamiętaniu opcji: "Auto" nie przełącza mi się pod wpływem ruchu myszą z jednego lub drugiego komputera - również jak wyłączam i włączam monitor przyciskiem "zasilanie" przy grupie pozostałych przycisków od menu monitora - nie przełącza mi się.
Przyciski monitora są (od lewej): "AUTO", "ECO", "głośnik", "MENU", "zasilanie".
Teraz sprawdziłam dokładniej co można ustawić.
Znalazłam: pozycję menu: "Others" - z podpozycją: "Signal Select" która ma 3 opcje: Auto, DVI, D-SUB.
Działa mi to wybieranie: DVI (komputer z Debianem), D-SUB (notebook z Windowsem) - trzeba trochę ponaciskać 3 przyciskami, żeby się przełączyć - i nie jest to całkiem wygodne - jednak jest to jakieś rozwiązanie do przełączania się.
Nie wiem jak powinna działać opcja: Auto - nazwa sugeruje że przełączanie powinno być automatyczne - jednak przy ustawieniu i zapamiętaniu opcji: "Auto" nie przełącza mi się pod wpływem ruchu myszą z jednego lub drugiego komputera - również jak wyłączam i włączam monitor przyciskiem "zasilanie" przy grupie pozostałych przycisków od menu monitora - nie przełącza mi się.
Przyciski monitora są (od lewej): "AUTO", "ECO", "głośnik", "MENU", "zasilanie".
To monitor kupiony trochę mniej niż 2 lata temu. Do tych 2 gniazd DVI i D-SUB do podłączenia do 2 komputerów przydałby się osobny przycisk do przełączania pomiędzy komputerami.
Tak jak jest teraz to trochę niewygodnie zbyt często się przełączać.
Teraz właśnie próbuję testować pisaną stronę z częścią podstron w szerokości 1280px na IE8 który jest tylko na notebooku z Windowsem.
Piszę stronę na komputerze z Debianem, a potrzebuję ją testować na notebooku z Windowsem i IE8 - wygodniej byłoby mi częściej sprawdzać jak wygląda strona pod IE8.
Jest to dla mnie też wskazówka, jaki monitor przydało by się kupić przy okazji jakiejś szansy na jego wymianę.
Dzięki bardzo za wskazówki.
Tak jak jest teraz to trochę niewygodnie zbyt często się przełączać.
Teraz właśnie próbuję testować pisaną stronę z częścią podstron w szerokości 1280px na IE8 który jest tylko na notebooku z Windowsem.
Piszę stronę na komputerze z Debianem, a potrzebuję ją testować na notebooku z Windowsem i IE8 - wygodniej byłoby mi częściej sprawdzać jak wygląda strona pod IE8.
Jest to dla mnie też wskazówka, jaki monitor przydało by się kupić przy okazji jakiejś szansy na jego wymianę.
Dzięki bardzo za wskazówki.