Minidystrybucja Linuksa jako ruter

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
toko_k

Minidystrybucja Linuksa jako ruter

Post autor: toko_k »

Witam.
Mam w domu stary komputer, z którego chcę sobie zrobić mały ruter. Obecnie mam TP-LINK TL-WR543G ale jego możliwości mnie dobijają. Komputer jest o następującej konfiguracji:
  • Pentium 60MHz
  • 32Mb ram
  • - Stacja dyskietek
  • Dysk i CD-ROM chcę usunąć z niego aby zużywał jak najmniej prądu.
Teraz przedstawię jak ma wyglądać sieć:

http://i.imgur.com/CHGEC.jpg

Dodam jeszcze, że nie wiem jak mam złożyć komputer, czy lepiej zamontować dwie karty sieciowe i jedną wifi czy lepiej jedną zwykłą kartę sieciówą i do niej podpiąć ruter w roli przełącznika i nadajnika wlan. Nie chodzi mi o wygodę tylko co bardziej będzie oszczędzać prąd, pierwsze rozwiązanie czy drugie?

No i w końcu, jaką dystrybucję polecacie do takiego schematu sieci? Dystrybucja ma być na dyskietce. Nie zwracam uwagi na to, czy gdy będę zmieniać ustawienia przez telnet/ssh czy web.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

PS. A może znacie jakąś dystrybucję na mój ruter (TP-LINK WR543g) typu DD-WRT albo OPENWRT bo z tego co wiem to nie ma?
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

A nie lepiej kupić ruter i na niego wgrać np. dystrybucję tomato? Wtedy mniej prądu będzie zużywał niż komputer.

A co do systemu zobacz to:
http://debian.linux.pl/threads/4388-Debian-jako-ruter
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Tak jak wyżej kolega napisał. Albo coś ze stajni mikrotika. Będziesz mieć bogaty w funkcje ruter bez takiego zżerania prądu.
toko_k

Wiedziałem, że będziecie mi polecali abym kupił nowy ruter.

wiem, czytałem to, ale jak już napisałem:
Dystrybucja ma być na dyskietce
Wcześniej zastanawiałem się nad mikrotikiem ale uważam, że jest to drogie rozwiązanie bo przecież mikrotik to Linux, a po co płacić za Linuksa skoro jest darmowy i z trochę większym wysiłkiem można uzyskać to co na mikrotiku? W najbliższej przyszłości mam zamiar kupić jakiś normalniejszy ruter i wgrać tam openwrt, ale przez ten okres (dopóki nie kupię rutera) chcę uruchomić połączenie z internetem na starym komputerze.

Poszukałem z pomocą Google i znalazłem Freesco. Co o tym sądzicie? Czy jest tam obsługa wifi? Proszę o odpowiedź.
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

Ruter, możesz już bardzo dobry kupić za kwotę około 200 zł.
toko_k

Ruter, możesz już bardzo dobry kupić za kwotę około 200 zł.
Na razie chcę uruchomić serwer na tym komputerze (uparłem się). A nad ruterem pomyślę potem. Czy dystrybucja freesco będzie odpowiednie do tej sieci?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

NND?
Co do routera to polecam Ci TPlink1043ND - wrzucasz tam OpenWRT i masz do dyspozycji port USB.
Po podpięciu aktywnego huba USB uzyskałem na tym możliwości: dysk sieciowy SMB (dysk SATA + obudowa USB), drukarka sieciowa (podpięta do tego huba kablem USB).
Możliwości masz w zasadzie nieograniczone :)
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Odnośnie dystrybucji NND, to jest już nierozwijana, więc bezsensu. Ostatni raz jak się interesowałem tym projektem to robili jakąś nową dystrybucję, która miało być następcą. Co z tego wyszło, nie wiem, bo już nie śledzę tego projektu.

Jeśli chcesz koniecznie robić to na zwykłym komputerze, to którakolwiek dystrybucja będzie dobra do tego, może być "goły" Debian.

Odnośnie dystrybucji miktotik, no to właśnie różnica polega na sprzęcie, a nie na oprogramowaniu, bo to jak słusznie zauważyłeś jest linuksowe. Jednak chodzi o zużycie energii! Po co grzać grzejnikiem przez 24godziny żeby obsłużyć zadanie, z którym poradzi sobie malutki chipset. Myślisz, że dlaczego Raspberry Pi jest takie popularne?
toko_k

Chyba sobie kupię ten nowy ruter - tak nalegacie.
Co do routera to polecam Ci TPlink1043ND
Właśnie taki ruter miałem kupić w najbliższej przyszłości, bo jest chyba najbardziej rekomendowany do OpenWRT. Ale znowu znalazłem coś ciekawego - nieoficjalną wersję OpenWRT na TL-WR542g, akurat mam ten ruter tzn. na co dzień używam WR543g, ale mam też 542 gdzieś na strychu jak go znajdę to spróbuje wgrać tego Linuksa na ruter.

Link:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr542g
nada się to do czegoś?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Z tego co napisali trzeba trochę zabawy, żeby uruchomić OpenWRT na tym ruterze. No, ale skoro i tak leży na strychu to próbuj.
Zablokowany