Jak skomunikowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
DWSD

Jak skomunikować dwa serwery

Post autor: DWSD »

Witam serdecznie,

Mam problem z znalezieniem podobnego wątku, mam nadzieje, że mi pomożecie znaleźć jakieś rozwiązanie.
Potrzebuje skomunikować z sobą dwa serwery - jeden stoi na statycznym ip(w firmie), drugi za routerem z dynaminczym ip(w domu), chciałem, aby ten domowy rejestrował się w firmowym, i przez to mimo dynamicznego ip mieć przekierowanie do domu - ftp, apache, wyjście na czujniki pogodowe. Czy ktoś ma może jakieś inne rozwiązanie oprócz płatnego dyndns itp. ?

Oby dwa serwery są na debianie squeze, a w przyszłości chciałem dołożyć 3 serwer za dynamicznym ip w oddziale firmy.

Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A o VPN słyszał?
DWSD

Post autor: DWSD »

Słyszałem, ale nie chce zestawiać stałego tunelu, chciałbym raczej przekierować porty(kilka) z serwera z stałym ip, na ten z zmiennym, wtedy bym miał dostęp bez problemowy. Albo jest możliwość rejestrowania ip komputera z zmiennym ip, tak żeby mieć do niego link z zewnątrz?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Tylko za pomocą DDNS.
A przynajmniej ja nie znam takiej metody.
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Są darmowi usługodawcy dynamic dns. Wystarczy wpisać w google. Oczywiście jeśli korzysta się z tego w pracy, firma powinna wpłacić donację.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

DynDNS jest bezpłatne także. Trzeba jedynie podać numer karty przy rejestracji po czym zrezygnować z triala. Zostajesz w jednym bezpłatnym adresem.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Można zrobić usługę na jakimś porcie (komputer ze stałym IP) która będzie oczekiwać na sygnał.
Komputer ze zmiennym IP będzie wrzucać tam raz na zadany czas np ping.
Najlepiej na porcie z kosmosu - tak aby jakieś roboty się do niego szybko nie dorwały.
Usługa odczyta IP.
I będziesz wiedzieć.

(planowałem tak na potrzeby swojego dynamicznego IP - ale już mam stałe IP więc projekt porzuciłem)
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Spora luka w systemie, jeśli ktoś się o tym dowie, np. zazdrosny pracownik. Łatwo może się podszyć pod zdalny serwer.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Co najwyżej można by jakoś spróbować wykorzystać klucze do podobnego zastosowania, ale po co, skoro można skorzystać z DDNSa..
ODPOWIEDZ