[+] Firefox - niew

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
gthl

[+] Firefox - niewłaściwe wyświetlanie strony

Post autor: gthl »

Witam.
Używam Debiana w wersji testowej z Xfce 4.8 oraz przeglądarki firefox. Jak to zwykle bywa na początku było dobrze. Natomiast w pewnym momencie przeglądarka zaczęła wyświetlać błędnie niektóre strony.
Gdy uruchomię przeglądarkę jako root strony te wyświetlają się poprawnie. Jakie czynności muszę wykonać, aby przywrócić funkcjonalność przeglądarki dla zwykłego użytkownika? (Inne błędnie wyświetlane strony to allegro.pl, konto.pl).
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

gthl pisze:Witam.
Natomiast w pewnym momencie przeglądarka zaczęła wyświetlać błędnie niektóre strony.
1. Konkretnie jaki problem jest z wyświetlaniem stron?

2. Jaka wersja Firefoksa i w jaki sposób uruchamiana?
Awatar użytkownika
gthl

Zaginiony załącznik.
Załącznik ff2.jpg nie jest już dostępny
Firefox wersja 12 (sposób instalacji przeglądarki opisany przez Yampressa http://debian.linux.pl/entries/151-Fire ... C4%99ziach). Uruchamiana przez aktywator xfce poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

exo-open --launch WebBrowser %u
a także z utworzonego aktywatora z poleceniem:

/opt/firefox/firefox
Strona jest wyświetlana błędnie.
Natomiast z poleceniem:

gksu /opt/firefox/firefox
lub na koncie roota wszystko jest w porządku.
Załączniki
ff2.jpg
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

1.

/opt/firefox/firefox
Czy w konsoli pojawiają się jakieś błędy jeśli uruchamiasz Firefoksa w powyższy sposób?

2. http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_D ... a:_Firefox
http://support.mozilla.org/pl/kb/B%C5%8 ... iu%20stron

3. Na przyszłość: przed robieniem zrzutów wyłącz wcześniej efekty pulpitu tak żeby obiekt z którym masz problem był jak najbardziej czytelny (niepotrzebnie w tle widać terminal i ikony pulpitu).
Awatar użytkownika
gthl

saturno pisze:...
Ad1. Nie, w konsoli nie ma żadnego błędu. Firefox uruchamia się normalnie, ale z błędnym wyświetlaniem stron.

Ad2. Zrobiłem wszystkie kroki oprócz stworzenia nowego profilu. Po wydaniu polecenia (jako root w katalogu /opt/firefox/):

firefox-profilemanager
pojawia się komunikat:

bash: firefox-profilemanager: nie znaleziono polecenia
Ad3. Poprawię się..

Dzisiaj poszedłem trochę dalej i włączyłem konsolę błędów (oczywiście w trybie użytkownika) - zrzut poniżej:
Załącznik ff3.jpg nie jest już dostępny
Zamieszczam pierwsze trzy wpisy:
  1. Kod: Zaznacz cały

Czas: 01.05.2012 22:59:33
    Ostrzeżenie: Nieznana własność „-moz-column-fill”.  Deklaracja opuszczona.
    Plik źródłowy: resource://gre-resources/ua.css
    Wiersz: 166
  2. Kod: Zaznacz cały

Czas: 01.05.2012 23:00:08
    Ostrzeżenie: Nieznana własność „border-top-right”.  Deklaracja opuszczona.
    Plik źródłowy: [URL]http://debian.linux.pl/clientscript/vbulletin_css/style00002l/sidebar.css?d=1332942063[/URL]
    Wiersz: 1
  3. Kod: Zaznacz cały

Czas: 01.05.2012 23:00:08
    Ostrzeżenie: Nieznana własność „border-top-left”.  Deklaracja opuszczona.
    Plik źródłowy: [URL]http://debian.linux.pl/clientscript/vbulletin_css/style00002l/sidebar.css?d=1332942063[/URL]
    Wiersz: 1
    To są same ostrzeżenia. W zakładce błędów nie było żadnego wpisu. Natomiast w zakładce wiadomości:
  4. Kod: Zaznacz cały

Failed to load native module at path  '/opt/firefox/components/libmozgnome.so': (80004005) libnotify.so.1: nie  można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani  katalogu
    ale taki plik jest:

gthl@debian:/opt/firefox/components$ ls
    binary.manifest     libdbusservice.so  libnkgnomevfs.so
    libbrowsercomps.so  libmozgnome.so
  5. Kod: Zaznacz cały

Could not read chrome manifest 'file:///opt/firefox/extensions/%7B972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd%7D/chrome.manifest'
    a tego pliku nie ma w tym katalogu tylko w /opt/firefox. Zawartość pliku chrome.manifest to:

manifest components/binary.manifest
    Natomiast zawartość pliku "binary.manifest" to:

binary-component libmozgnome.so
    binary-component libdbusservice.so
    binary-component libnkgnomevfs.so
    binary-component libbrowsercomps.so
    (Może, to jest przyczyna błędu - po wysłaniu tej wiadomości sprawdzę).
Sprawdziłem - przeniesienie pliku chrome.manifest nic nie dało.

Natomiast dla roota Konsola błędów pokazała dodatkowo błąd:

Czas: 01.05.2012 23:05:03
Błąd: this.document.getWindow().$ is undefined
Plik źródłowy: [URL]http://debian.linux.pl/clientscript/ckeditor/ckeditor.js?t=A7HG4HT&v=4111[/URL]
Wiersz: 113
Ale strona wyświetlana jest poprawnie.

Jestem w zasadzie pewny, że powtórna instalacja Firefoksa przyniosłaby rozwiązanie mojego problemu, ale myślę, że warto dociec "o co chodzi?"
Załączniki
ff3.jpg
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Ad2. Zrobiłem wszystkie kroki oprócz stworzenia nowego profilu. Po wydaniu polecenia (jako root w katalogu /opt/firefox/): [...]
W ten sposób spróbuj uruchomić:

/opt/firefox/firefox -ProfileManager
Spróbuj też uruchomić przeglądarkę w trybie awaryjnym z konsoli - z twojego konta użytkownika:

/opt/firefox/firefox -safe-mode
Jestem w zasadzie pewny, że powtórna instalacja Firefoksa przyniosłaby rozwiązanie mojego problemu [...]
Reinstalacja nic nie da - przeglądarka uruchomiona z twojego konta użytkownika będzie odwoływać się do katalogu profilu w lokalizacji:

~/.mozilla/firefox/ciąg_losowych_znaków.default
Awatar użytkownika
gthl

marcin1982 pisze:W ten sposób spróbuj uruchomić:

/opt/firefox/firefox -ProfileManager
Zmieniłem profil (nawet usunąłem stary) - bez zmian.
marcin1982 pisze:Spróbuj też uruchomić przeglądarkę w trybie awaryjnym z konsoli - z twojego konta użytkownika:

/opt/firefox/firefox -safe-mode
Także bez zmian.
marcin1982 pisze:Reinstalacja nic nie da - przeglądarka uruchomiona z twojego konta użytkownika będzie odwoływać się do katalogu profilu w lokalizacji:

~/.mozilla/firefox/ciąg_losowych_znaków.default

Mówiąc "powtórna instalacja" miałem na myśli całkowite, kompletne usunięcie przeglądarki wraz z plikami konfiguracyjnymi wszystkich użytkowników (czyli katalogi ~/.mozilla też). Tylko obawiam się, że mógłbym wtedy stracić nawet funkcjonalność przeglądarki nawet jako root.

A może to jednak coś z systemem, bo podobny problem mam z menadżerem plików Xfe, tyle że tutaj (uruchamiając z konsoli) otrzymuję coś takiego:

gthl@debian:~$ xfe
terminate called after throwing an instance of 'FX::FXFontException'
Przerwane
gthl@debian:~$
Jako root uruchamia się bezproblemowo.

Przepraszam, że może mieszam tematy, ale te przypadki z firefoksem i Xfe zdarzyły się w tym samym czasie, więc mogą mieć ze sobą związek.
Jakich logów mogę dostarczyć?
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

gthl pisze:Zmieniłem profil (nawet usunąłem stary) - bez zmian.
...
Także bez zmian.
...
Mówiąc "powtórna instalacja" miałem na myśli całkowite, kompletne usunięcie przeglądarki wraz z plikami konfiguracyjnymi wszystkich użytkowników (czyli katalogi ~/.mozilla też). Tylko obawiam się, że mógłbym wtedy stracić nawet funkcjonalność przeglądarki nawet jako root.
Ściągnij nowy instalator Firefoksa (aby być na 100% pewnym, że dobrze się ściągnęło sprawdź dla pewności sumę kontrolną pliku).

Usuń katalog Firefoksa, a następnie rozpakuj nowo ściągnięty instalator.

UWAGA: Nigdy nie uruchamiaj Firefoksa ani innych programów, które tego nie wymagają z uprawnieniami roota.

Raz że nie jest to zalecane, a dwa to to, że Twoje zachowanie jest irracjonalne, bo twierdzisz, że z konta roota ci działa, by za chwilę kombinować coś z profilami tegoż roota.

Inna sprawa, to to że w temacie nie ma ani słowa o wtyczkach więc zobacz, czy z powyłączanymi wtyczkami problem również występuje.

Ps.: Jeśli się boisz, że przez próby stracisz jakieś dane z profilu, to zarchiwizuj go, by w razie problemów przywrócić:

tar -cvzf ~/.mozilla.tar.gz .mozilla
upewniając się wcześniej, że proces firefoksa jest nieaktywny.
Awatar użytkownika
gthl

&quot pisze:Ściągnij nowy instalator Firefoksa...
Ściągnąłem, usunąłem wszystko (włącznie z ikoną), sprawdziłem sumy, rozpakowałem i skonfigurowałem - efekt niezmienny.

&quot pisze:UWAGA: Nigdy nie uruchamiaj Firefoksa ani innych programów, które tego nie wymagają z uprawnieniami roota
Przepraszam, ale jak wtedy napisałbym tego posta - z livecd, z Windows. Przecież nie będę instalował sobie innej przeglądarki (lub systemu). Wiem, że niezalecane, ale czasami trzeba. Gdybym nie próbował uruchomić firefoksa jako root, nie wiedziałbym, że to problem w moim systemie a nie na stronie tej, czy tamtej.

&quot pisze:...twierdzisz, że z konta roota ci działa, by za chwilę kombinować coś z profilami tegoż roota.
Faktycznie, w poprzedniej do Ciebie odpowiedzi tak napisałem, ale po prostu jak polecenie nie zostało uruchomione przez zwykłego użytkownika, to spróbowałem jako root - okazało się, że popełniłem "literówkę" w poleceniu.

&quot pisze:...czy z powyłączanymi wtyczkami problem również występuje.
Wtyczki - Adobe Reader, IcedTea-WebPlugin, Schockwave Flash, Firebug; wygląd Domyślny. Próbowałem wyłączać po kolei i wszystkie na raz, na zmienionym profilu także, również po "świeżej", dzisiejszej instalacji. Zrobiłem wszystkie kroki z poleconej przez Ciebie strony - brak oczekiwanych efektów.

Podsumowując, dalej myślę, że to coś z systemem. Nie z zależnościami, ale z jakąś pozostałością po odinstalowanym programie (tylko jakim) - aktualnie przeszukuję system i usuwam osierocone pliki (np. wine).

Mała aktualizacja.

Zainstalowałem wersję 11 Firefoksa (pomyślałem, że może to wina wydania 12) - brak oczekiwanych efektów.
Zainstalowałem Operę - czcionka się nakłada lub rozjeżdża w zależności od strony:
o1.jpg
Natomiast dla roota wyświetla prawidłowo:
o1.jpg
Zainstalowałem Chromium, potem Chrome - strony wyświetlane są prawidłowo.
Załączniki
o2.jpg
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

gthl pisze: Wiem, że niezalecane, ale czasami trzeba. Gdybym nie próbował uruchomić firefoksa jako root, nie wiedziałbym, że to problem w moim systemie a nie na stronie tej, czy tamtej.
...

...
Zainstalowałem Chromium, potem Chrome - strony wyświetlane są prawidłowo.
"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca!"

Sam i na własne życzenie prosisz się o kłopoty.
Dopóki dopóty nie zmienisz toku rozumowania często będziesz miał mniejsze czy większe problemy z Linuksem.
Około pięć lat używam Firefoksa rozpakowywanego w: /opt (na innej dystrybucji, potem Lenny i teraz Wheezy) i nigdy nie miałem potrzeby uruchamiać go jako root więc z łaski swojej nie pisz bzdur, że czasami trzeba!
Argument "Gdybym nie próbował..." także ma się nijak do problemu, bo prawdopodobnym jest że jakbyś nie uruchamiał programów z podwyższonymi uprawnieniami, to nie popsułbyś sobie systemu i nie byłoby również tego tematu.
Utwórz nowego użytkownika (w systemie), a następnie się na niego przeloguj i uruchom Firefoksa.
Jeśli w dalszym ciągu strony będą źle wyświetlane problemu trzeba szukać w systemie.

Ps.: Zobacz jak strony wyświetlają się w Iceweasel.
ODPOWIEDZ