[+] Firefox - niew
[+] Firefox - niewłaściwe wyświetlanie strony
Witam.
Używam Debiana w wersji testowej z Xfce 4.8 oraz przeglądarki firefox. Jak to zwykle bywa na początku było dobrze. Natomiast w pewnym momencie przeglądarka zaczęła wyświetlać błędnie niektóre strony.
Gdy uruchomię przeglądarkę jako root strony te wyświetlają się poprawnie. Jakie czynności muszę wykonać, aby przywrócić funkcjonalność przeglądarki dla zwykłego użytkownika? (Inne błędnie wyświetlane strony to allegro.pl, konto.pl).
Używam Debiana w wersji testowej z Xfce 4.8 oraz przeglądarki firefox. Jak to zwykle bywa na początku było dobrze. Natomiast w pewnym momencie przeglądarka zaczęła wyświetlać błędnie niektóre strony.
Gdy uruchomię przeglądarkę jako root strony te wyświetlają się poprawnie. Jakie czynności muszę wykonać, aby przywrócić funkcjonalność przeglądarki dla zwykłego użytkownika? (Inne błędnie wyświetlane strony to allegro.pl, konto.pl).
Zaginiony załącznik.
Firefox wersja 12 (sposób instalacji przeglądarki opisany przez Yampressa http://debian.linux.pl/entries/151-Fire ... C4%99ziach). Uruchamiana przez aktywator xfce poleceniem:
a także z utworzonego aktywatora z poleceniem:
Strona jest wyświetlana błędnie.
Natomiast z poleceniem:
lub na koncie roota wszystko jest w porządku.
Firefox wersja 12 (sposób instalacji przeglądarki opisany przez Yampressa http://debian.linux.pl/entries/151-Fire ... C4%99ziach). Uruchamiana przez aktywator xfce poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
exo-open --launch WebBrowser %uKod: Zaznacz cały
/opt/firefox/firefoxNatomiast z poleceniem:
gksu /opt/firefox/firefox1.
Czy w konsoli pojawiają się jakieś błędy jeśli uruchamiasz Firefoksa w powyższy sposób?
2. http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_D ... a:_Firefox
http://support.mozilla.org/pl/kb/B%C5%8 ... iu%20stron
3. Na przyszłość: przed robieniem zrzutów wyłącz wcześniej efekty pulpitu tak żeby obiekt z którym masz problem był jak najbardziej czytelny (niepotrzebnie w tle widać terminal i ikony pulpitu).
/opt/firefox/firefox2. http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_D ... a:_Firefox
http://support.mozilla.org/pl/kb/B%C5%8 ... iu%20stron
3. Na przyszłość: przed robieniem zrzutów wyłącz wcześniej efekty pulpitu tak żeby obiekt z którym masz problem był jak najbardziej czytelny (niepotrzebnie w tle widać terminal i ikony pulpitu).
Ad1. Nie, w konsoli nie ma żadnego błędu. Firefox uruchamia się normalnie, ale z błędnym wyświetlaniem stron.saturno pisze:...
Ad2. Zrobiłem wszystkie kroki oprócz stworzenia nowego profilu. Po wydaniu polecenia (jako root w katalogu /opt/firefox/):
firefox-profilemanagerKod: Zaznacz cały
bash: firefox-profilemanager: nie znaleziono poleceniaDzisiaj poszedłem trochę dalej i włączyłem konsolę błędów (oczywiście w trybie użytkownika) - zrzut poniżej:
Zamieszczam pierwsze trzy wpisy:
-
Czas: 01.05.2012 22:59:33 Ostrzeżenie: Nieznana własność „-moz-column-fill”. Deklaracja opuszczona. Plik źródłowy: resource://gre-resources/ua.css Wiersz: 166 Kod: Zaznacz cały
Czas: 01.05.2012 23:00:08 Ostrzeżenie: Nieznana własność „border-top-right”. Deklaracja opuszczona. Plik źródłowy: [URL]http://debian.linux.pl/clientscript/vbulletin_css/style00002l/sidebar.css?d=1332942063[/URL] Wiersz: 1- To są same ostrzeżenia. W zakładce błędów nie było żadnego wpisu. Natomiast w zakładce wiadomości:
Czas: 01.05.2012 23:00:08 Ostrzeżenie: Nieznana własność „border-top-left”. Deklaracja opuszczona. Plik źródłowy: [URL]http://debian.linux.pl/clientscript/vbulletin_css/style00002l/sidebar.css?d=1332942063[/URL] Wiersz: 1 - ale taki plik jest:
Failed to load native module at path '/opt/firefox/components/libmozgnome.so': (80004005) libnotify.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
gthl@debian:/opt/firefox/components$ ls binary.manifest libdbusservice.so libnkgnomevfs.so libbrowsercomps.so libmozgnome.so - a tego pliku nie ma w tym katalogu tylko w /opt/firefox. Zawartość pliku chrome.manifest to:
Could not read chrome manifest 'file:///opt/firefox/extensions/%7B972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd%7D/chrome.manifest'Natomiast zawartość pliku "binary.manifest" to:Kod: Zaznacz cały
manifest components/binary.manifest
(Może, to jest przyczyna błędu - po wysłaniu tej wiadomości sprawdzę).Kod: Zaznacz cały
binary-component libmozgnome.so binary-component libdbusservice.so binary-component libnkgnomevfs.so binary-component libbrowsercomps.so
Natomiast dla roota Konsola błędów pokazała dodatkowo błąd:
Czas: 01.05.2012 23:05:03
Błąd: this.document.getWindow().$ is undefined
Plik źródłowy: [URL]http://debian.linux.pl/clientscript/ckeditor/ckeditor.js?t=A7HG4HT&v=4111[/URL]
Wiersz: 113Jestem w zasadzie pewny, że powtórna instalacja Firefoksa przyniosłaby rozwiązanie mojego problemu, ale myślę, że warto dociec "o co chodzi?"
- marcin1982
- Moderator
W ten sposób spróbuj uruchomić:Ad2. Zrobiłem wszystkie kroki oprócz stworzenia nowego profilu. Po wydaniu polecenia (jako root w katalogu /opt/firefox/): [...]
/opt/firefox/firefox -ProfileManagerKod: Zaznacz cały
/opt/firefox/firefox -safe-modeReinstalacja nic nie da - przeglądarka uruchomiona z twojego konta użytkownika będzie odwoływać się do katalogu profilu w lokalizacji:Jestem w zasadzie pewny, że powtórna instalacja Firefoksa przyniosłaby rozwiązanie mojego problemu [...]
~/.mozilla/firefox/ciąg_losowych_znaków.defaultZmieniłem profil (nawet usunąłem stary) - bez zmian.marcin1982 pisze:W ten sposób spróbuj uruchomić:Kod: Zaznacz cały
/opt/firefox/firefox -ProfileManager
Także bez zmian.marcin1982 pisze:Spróbuj też uruchomić przeglądarkę w trybie awaryjnym z konsoli - z twojego konta użytkownika:Kod: Zaznacz cały
/opt/firefox/firefox -safe-mode
marcin1982 pisze:Reinstalacja nic nie da - przeglądarka uruchomiona z twojego konta użytkownika będzie odwoływać się do katalogu profilu w lokalizacji:Kod: Zaznacz cały
~/.mozilla/firefox/ciąg_losowych_znaków.default
Mówiąc "powtórna instalacja" miałem na myśli całkowite, kompletne usunięcie przeglądarki wraz z plikami konfiguracyjnymi wszystkich użytkowników (czyli katalogi ~/.mozilla też). Tylko obawiam się, że mógłbym wtedy stracić nawet funkcjonalność przeglądarki nawet jako root.
A może to jednak coś z systemem, bo podobny problem mam z menadżerem plików Xfe, tyle że tutaj (uruchamiając z konsoli) otrzymuję coś takiego:
gthl@debian:~$ xfe
terminate called after throwing an instance of 'FX::FXFontException'
Przerwane
gthl@debian:~$Przepraszam, że może mieszam tematy, ale te przypadki z firefoksem i Xfe zdarzyły się w tym samym czasie, więc mogą mieć ze sobą związek.
Jakich logów mogę dostarczyć?
Ściągnij nowy instalator Firefoksa (aby być na 100% pewnym, że dobrze się ściągnęło sprawdź dla pewności sumę kontrolną pliku).gthl pisze:Zmieniłem profil (nawet usunąłem stary) - bez zmian.
...
Także bez zmian.
...
Mówiąc "powtórna instalacja" miałem na myśli całkowite, kompletne usunięcie przeglądarki wraz z plikami konfiguracyjnymi wszystkich użytkowników (czyli katalogi ~/.mozilla też). Tylko obawiam się, że mógłbym wtedy stracić nawet funkcjonalność przeglądarki nawet jako root.
Usuń katalog Firefoksa, a następnie rozpakuj nowo ściągnięty instalator.
UWAGA: Nigdy nie uruchamiaj Firefoksa ani innych programów, które tego nie wymagają z uprawnieniami roota.
Raz że nie jest to zalecane, a dwa to to, że Twoje zachowanie jest irracjonalne, bo twierdzisz, że z konta roota ci działa, by za chwilę kombinować coś z profilami tegoż roota.
Inna sprawa, to to że w temacie nie ma ani słowa o wtyczkach więc zobacz, czy z powyłączanymi wtyczkami problem również występuje.
Ps.: Jeśli się boisz, że przez próby stracisz jakieś dane z profilu, to zarchiwizuj go, by w razie problemów przywrócić:
tar -cvzf ~/.mozilla.tar.gz .mozillaŚciągnąłem, usunąłem wszystko (włącznie z ikoną), sprawdziłem sumy, rozpakowałem i skonfigurowałem - efekt niezmienny." pisze:Ściągnij nowy instalator Firefoksa...
Przepraszam, ale jak wtedy napisałbym tego posta - z livecd, z Windows. Przecież nie będę instalował sobie innej przeglądarki (lub systemu). Wiem, że niezalecane, ale czasami trzeba. Gdybym nie próbował uruchomić firefoksa jako root, nie wiedziałbym, że to problem w moim systemie a nie na stronie tej, czy tamtej." pisze:UWAGA: Nigdy nie uruchamiaj Firefoksa ani innych programów, które tego nie wymagają z uprawnieniami roota
Faktycznie, w poprzedniej do Ciebie odpowiedzi tak napisałem, ale po prostu jak polecenie nie zostało uruchomione przez zwykłego użytkownika, to spróbowałem jako root - okazało się, że popełniłem "literówkę" w poleceniu." pisze:...twierdzisz, że z konta roota ci działa, by za chwilę kombinować coś z profilami tegoż roota.
Wtyczki - Adobe Reader, IcedTea-WebPlugin, Schockwave Flash, Firebug; wygląd Domyślny. Próbowałem wyłączać po kolei i wszystkie na raz, na zmienionym profilu także, również po "świeżej", dzisiejszej instalacji. Zrobiłem wszystkie kroki z poleconej przez Ciebie strony - brak oczekiwanych efektów." pisze:...czy z powyłączanymi wtyczkami problem również występuje.
Podsumowując, dalej myślę, że to coś z systemem. Nie z zależnościami, ale z jakąś pozostałością po odinstalowanym programie (tylko jakim) - aktualnie przeszukuję system i usuwam osierocone pliki (np. wine).
Mała aktualizacja.
Zainstalowałem wersję 11 Firefoksa (pomyślałem, że może to wina wydania 12) - brak oczekiwanych efektów.
Zainstalowałem Operę - czcionka się nakłada lub rozjeżdża w zależności od strony:
Natomiast dla roota wyświetla prawidłowo:
Zainstalowałem Chromium, potem Chrome - strony wyświetlane są prawidłowo.
"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca!"gthl pisze: Wiem, że niezalecane, ale czasami trzeba. Gdybym nie próbował uruchomić firefoksa jako root, nie wiedziałbym, że to problem w moim systemie a nie na stronie tej, czy tamtej.
...
...
Zainstalowałem Chromium, potem Chrome - strony wyświetlane są prawidłowo.
Sam i na własne życzenie prosisz się o kłopoty.
Dopóki dopóty nie zmienisz toku rozumowania często będziesz miał mniejsze czy większe problemy z Linuksem.
Około pięć lat używam Firefoksa rozpakowywanego w: /opt (na innej dystrybucji, potem Lenny i teraz Wheezy) i nigdy nie miałem potrzeby uruchamiać go jako root więc z łaski swojej nie pisz bzdur, że czasami trzeba!
Argument "Gdybym nie próbował..." także ma się nijak do problemu, bo prawdopodobnym jest że jakbyś nie uruchamiał programów z podwyższonymi uprawnieniami, to nie popsułbyś sobie systemu i nie byłoby również tego tematu.
Utwórz nowego użytkownika (w systemie), a następnie się na niego przeloguj i uruchom Firefoksa.
Jeśli w dalszym ciągu strony będą źle wyświetlane problemu trzeba szukać w systemie.
Ps.: Zobacz jak strony wyświetlają się w Iceweasel.