W

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
GrzegorzM

Włączenie obsługi mysql w PHP 5.2.0

Post autor: GrzegorzM »

Witam
N
a wstępie dodam, że jestem zielony jeśli chodzi o administrowanie serwerami. Posiadam swój serwer VPS. Miałem na nim uruchomione php w wersji 4.4.4. Tworzę swoją własną stronę i na jej potrzeby potrzebowałem php w wersji wyższej. Nie chciałem jednak rezygnować z wersji php 4.4.4, na której miałem uruchomione forum internetowe, gdyż spowodowałoby to pewnie wiele niezgodności i komplikacji.

Poprosiłem administratora serwera aby zrobił mi obsługę php 5.2.0 w podkatalogu forum internetowego (katalog ten nazywa się /portal). Administrator uruchomił tam obsługę php5.2.0 używając "fcgi".

Wszystko byłoby fajnie, ale nie działa mi mysql co powoduje komunikaty typu:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Call to undefined function mysql_select_db()
Oczywiście sprawdzałem ustawienia pliku php.ini i odkomentowałem linijkę:

extension=mysql.so
To niestety nic nie dało. W katalogu php/conf.d/ nie było pliku mysql.ini. Utworzyłem go z zawartością:

extension=mysql.so
Niestety to nic nie dało, nadal nie posiadam obsługi PHP. Liczę na jakieś wskazówki jak to zrobić, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jaki to rodzaj VPSa?

Wklej konfigurację apache i php.

Pokaż wynik polecenia:

dpkg -l |grep php
Wklej linka z wynikiem wywołania funkcji

<?php
phpinfo()
?>
GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM »

Jest to VPS z dostępem do root.

Chciałbym wkleić konfigurację apache i php, ale nawet nie wiem jakie to pliki, chodzi o php.ini i apache2.conf?

Co do polecenia:

ii   libapache2-mod-php4    4.4.4-8+etch6                             server-side,                                                                                          HTML-embedded scripting languag
ii  php-db                  1.7.6-2                                  PHP PEAR  Dat                                                                                         abase Abstraction Layer
ii  php-http                1.3.6-2                                  PHP PEAR  mod                                                                                         ule for HTTP related stuff
ii  php-mail                1.1.6-2                                  PHP PEAR  mod                                                                                         ule for sending email
ii  php-net-smtp            1.2.6-2                                  PHP PEAR  mod                                                                                         ule implementing SMTP protocol
ii  php-net-socket          1.0.6-2                                  PHP PEAR  Net                                                                                         work Socket Interface module
ii  php-pear                5.2.0-8+etch11                           PEAR - PHP  E                                                                                         xtension and Application Reposit
ii  php-xml-parser          1.2.6-2                                  PHP PEAR  mod                                                                                         ule for parsing XML
ii  php4-cli                4.4.4-8+etch6                             command-line                                                                                          interpreter for the php4 script
pi  php4-common             4.4.4-8+etch6                            Common  files                                                                                          for packages built from the php
ii  php4-dev                4.4.4-8+etch6                            Files for  PH                                                                                         P4 module development
ii  php4-gd                 4.4.4-8+etch6                            GD module  fo                                                                                         r php4
ii  php4-mysql              4.4.4-8+etch6                            MySQL  module                                                                                          for php4
ii  php4-pear               4.4.4-8+etch6                            PHP  Extensio                                                                                         n and Application Repository (tr
ii  php5-cgi                5.2.0+dfsg-8+etch16                       server-side,                                                                                          HTML-embedded scripting languag
ii  php5-common             5.2.0+dfsg-8+etch16                      Common  files                                                                                          for packages built from the php
ii  phpmyadmin              2.9.1.1-7                                 Administrate                                                                                          MySQL over the WWW

A tutaj phpinfo http://86.111.245.193/

Dodane:
Teraz dodatkowo wykonałem:

apt-get install php5-mysql
Wszystko ładnie się zainstalowało, a mysql jak nie działało, tak nie działa.

Dodane:
Problem rozwiązany. Zrobiłem tak:

apt-get remove php5-common

/etc/init.d/apache2 restart

apt-get install php5 php5-cgi php5-mysql
Następnie przekopiowałem pliki

cp /etc/php5/apache2/php.ini /etc/php5/cgi/php.ini
Znów zrobiłem restart i wszystko gra.