Witam serdecznie.
Wydawać się może prosta sprawa, ale niestety nie mogę tego nigdzie znaleźć. Do komputera z Debianem mam podłączony modem Speedtouch 330, jakim poleceniem sprawdzić aktualne parametry linii ADSL?
Pozdrawiam.
Parametry
Jako root polecenie:
Ewentualnie jakiś monitor systemu odpowiednio skonfigurowany (np. conky) dostarczy podstawowych informacji o połączeniu.
Prędkość łącza jest wyświetlana w trakcie działania konsolowych menadżerów pakietów apt-get i aptitude. Można też użyć programu wget.
Oprogramowanie przedstawiające domyślnie parametry linii adsl pod Linuksem nie jest mi znane.
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
Prędkość łącza jest wyświetlana w trakcie działania konsolowych menadżerów pakietów apt-get i aptitude. Można też użyć programu wget.
Oprogramowanie przedstawiające domyślnie parametry linii adsl pod Linuksem nie jest mi znane.
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Ifconfig niestety nie dostarcza mi zbyt wielu potrzebnych informacji. Poszukuję czegoś podobnego do tych informacji podawanych na ruterach ADSL, pod Windowsem są programy, które pokazują aktualną prędkość synchronizacji, tłumienia itd, więc pewnie dla Linuksa też coś takiego jest, choć może się mylę.
Edycja:
Przekopałem cały katalog /proc. W katalogu atm znalazłem kilka ciekawych informacji, lecz stanu linii brak.
Edycja2:
W syslogu pojawia się informacja o o pobieraniu i wysyłaniu informacji (ang. down/upstream).
Edycja:
Przekopałem cały katalog /proc. W katalogu atm znalazłem kilka ciekawych informacji, lecz stanu linii brak.
Edycja2:
W syslogu pojawia się informacja o o pobieraniu i wysyłaniu informacji (ang. down/upstream).