[+] Instalacja sterowników do karty graficznej ATI Mobility Radeon X300 - Wheezy
W tej wersji systemu wyboru już nie ma.fnmirk pisze: ... Zdecydować się na sterownik albo zamknięty albo otwarty. ...
Mam nowszą kartę tzn. X1950 i ostatnim Debianem gdzie wspierane były zamknięte sterowniki dla niej był Lenny.
Więc wyczyść na ile umiesz zamknięte sterowniki, a następnie:
- Jako root w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
apt-get install --reinstall libdrm2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglu1-mesa xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-ati firmware-linux-nonfree
- Uruchom ponownie komputer
Zrobiłem tak jak mówiłeś, ale jest tak samo jak na początku. Ten sam błąd:saturno pisze:W tej wersji systemu wyboru już nie ma.
Mam nowszą kartę tzn. X1950 i ostatnim Debianem gdzie wspierane były zamknięte sterowniki dla niej był Lenny.
Więc wyczyść na ile umiesz zamknięte sterowniki, a następnie:
- Jako root w konsoli:- Zdezaktywuj plik xorg.conf (np. zmień nazwę).Kod: Zaznacz cały
apt-get install --reinstall libdrm2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglu1-mesa xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-ati firmware-linux-nonfree
- Uruchom ponownie komputer
no screen(s) found
Dziwi mnie to, że po wyrzuceniu tego błędu jak wpiszę w konsoli:
startx
Może te XFCE masz jakieś niekompletne?
Jeśli nie masz to zainstaluj pakiet:
Jeśli nie masz to zainstaluj pakiet:
task-xfce-desktop
Zainstalowałem ten pakiet no i domyślam się, że doinstalowało mi to jakiś menadżer logowania. Po restarcie systemu powtarza się sytuacja z migającym znakiem:saturno pisze:Może te XFCE masz jakieś niekompletne?
Jeśli nie masz to zainstaluj pakiet:Kod: Zaznacz cały
task-xfce-desktop
_
Napisz coś dokładniej z jakiej płyty i w jaki sposób instalowałeś system oraz czy od razu ze środowiskiem graficznym i czy były jakieś problemy.
Czy kiedykolwiek mogłeś się logować przez menadżer logowania, czy problemy pojawiły się dopiero jak zacząłeś próbować instalować sterowniki?
Pokaż wynik:
Wykonaj:
Powstały w wyniku tego plik wstaw gdzieś i podaj link.
Czy kiedykolwiek mogłeś się logować przez menadżer logowania, czy problemy pojawiły się dopiero jak zacząłeś próbować instalować sterowniki?
Pokaż wynik:
cat /etc/X11/default-display-manager
dpkg -l > lista.txt
Logowałem się przez menadżer logowania dopóki nie zacząłem szperać w sterownikach.
/etc/X11/default-display-manager
i powstały plik lista.txt:
http://wklej.org/hash/ae83be5ab69/
Edycja:
Instalowalem system z płytki DebianWheezy DVD1 (instalator tekstowy) i od razu ze środowiskiem XFCE.
/etc/X11/default-display-manager
/usr/sbin/lightdm
http://wklej.org/hash/ae83be5ab69/
Edycja:
Instalowalem system z płytki DebianWheezy DVD1 (instalator tekstowy) i od razu ze środowiskiem XFCE.
Miałeś usunąć wszystko, dlaczego nie usunąłeś plików konfiguracyjnych?
Wykonaj polecenie:
Zrestartuj system i sprawdź.
rc fglrx-atieventsd 1:12-1-1 external events daemon for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
rc fglrx-control 1:12-1-1 control panel for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
rc fglrx-driver 1:12-1-1 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
dpkg --purge $(dpkg -l | grep ^rc | awk '{print $2}')
Eureka! Wszystko działa jak należy. Bardzo dziękuję wam za pomocfnmirk pisze:Miałeś usunąć wszystko, dlaczego nie usunąłeś plików konfiguracyjnych?Wykonaj polecenie:Kod: Zaznacz cały
rc fglrx-atieventsd 1:12-1-1 external events daemon for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver rc fglrx-control 1:12-1-1 control panel for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver rc fglrx-driver 1:12-1-1 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
Zrestartuj system i sprawdź.Kod: Zaznacz cały
dpkg --purge $(dpkg -l | grep ^rc | awk '{print $2}')