Usuwanie niepotrzebnych programów

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Usuwanie niepotrzebnych programów

Post autor: Dalik »

Witam.
Mam środowisko gnome. Chyba od początku instalacji mam zainstalowane takie programy jak Rhythmbox, Emphaty i jeszcze jakieś inne.
Chciałbym je usunąć jednak podczas próby usunięcia system chce usunąć mi "troszeczkę więcej" pakietów

Kod: Zaznacz cały

apt-get purge empathy
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  libmono-addins-gui0.2-cil mono-2.0-gac geoclue-localnet geoclue tomboy espeak ekiga python-opengl gcalctool freedesktop-sound-theme telepathy-salut
  gnuchess-book gnome-nettool gnome-games-extra-data libgnomepanel2.24-cil libgail-gnome-module libglade2.0-cil baobab libtelepathy-glib0 python-mako
  libportaudio2 pkg-config libglib2.0-cil libsrtp0 libgnome-mag2 tcptraceroute gucharmap libdiscid0 gnome-games cheese gnome-session-canberra gdebi
  libgconf2.0-cil libaprutil1-dbd-sqlite3 python-aptdaemon-gtk update-manager-core gnome-codec-install python-aptdaemon gnome-cards-data liferea-data
  gnome-mag gnome-themes-more rhythmbox gnome-screenshot xdg-user-dirs-gtk gnome-office libplot2c2 apache2.2-bin update-manager-gnome cheese-common
  python-gtkglext1 libcdt4 libart2.0-cil epiphany-extensions libapr1 update-notifier-common seahorse remmina-plugin-rdp gdebi-core libaprutil1-ldap gvfs-bin
  update-notifier libgnome2.24-cil libndesk-dbus1.0-cil seahorse-plugins libgpod4 libgeoclue0 remmina-plugin-vnc libgd2-noxpm xdg-user-dirs
  libmono-cairo2.0-cil gnome-user-share nautilus-sendto-empathy gedit-plugins libtelepathy-farsight0 dasher gconf-defaults-service guile-1.8-libs
  gnome-themes-extras libgmime2.4-cil software-center libopal3.6.8 libmono-i18n-west2.0-cil libcryptui0 libbrlapi0.5 simple-scan libmono-addins0.2-cil
  remmina-plugin-data pstoedit gnome-orca python-markupsafe python-pyatspi ufraw-batch python-webkit libmono-posix2.0-cil rhythmbox-plugin-cdrecorder
  libmono-security2.0-cil gtk2-engines-smooth liblouis2 gnome-backgrounds dasher-data gok python-brlapi gnome-search-tool espeak-data libgtk2.0-cil
  geoclue-manual mono-gac libfreerdp-plugins-standard geoclue-hostip python-louis vino mousetweaks aptdaemon gnome-games-data media-player-info
  telepathy-mission-control-5 libapache2-mod-dnssd libclutter-gtk-0.10-0 netpbm libespeak1 telepathy-gabble libmono-sharpzip2.84-cil libmagick++3
  libmono-corlib2.0-cil libgvc5 libgpod-common rhythmbox-plugins libchamplain-0.4-0 libgnome-speech7 libchamplain-gtk-0.4-0 python-bugbuddy mono-runtime
  liferea libpt2.6.7 libxdot4 libmagickcore3-extra libcheese-gtk18 python-evolution libcolorblind0 libnetpbm10 libndesk-dbus-glib1.0-cil imagemagick
  gconf-editor gnome-system-tools libgraph4 gnome-accessibility hamster-applet gnuchess libfreerdp0 gnome-accessibility-themes binfmt-support liblouis-data
  libssh-4 libgnome-vfs2.0-cil perlmagick inkscape transmission-common libaprutil1 geoclue-yahoo libpathplan4 libnet1 gstreamer0.10-tools freeglut3
  totem-mozilla libmono-system2.0-cil libpstoedit0c2a gnome-system-log nautilus-sendto transmission-gtk remmina empathy-common sound-juicer libmusicbrainz3-6
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  empathy* gnome* gnome-desktop-environment*
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 3 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 2740 kB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]? n
Przerwane.
Jak usunąć jedynie te wybrane programy?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Tak się zdarza, kiedy instaluje się oprogramowanie korzystając z metapakietów. Najczęstsza przypadłość po instalacji środowiska gnome.
Wykonanie polecenia automatycznego usunięcia pakietów jest zazwyczaj bezpieczne. Czasami, w przypadku gnome lubi coś nie działać.
Czasami automat proponuje usunięcie programów, których potrzebujemy. Należy wtedy skorzystać z opcji zmiany statusu pakietu na ,,zainstalowany ręcznie''.
Wykonujemy:

apt-get -h
man apt-get
i podobnie w przypadku aptitude czy np. synaptica.

apt-get  unmarkauto nazwa_pakietu
Działa też opcja ponownego zainstalowania pakietu. Wybieramy pakiet, któremu chcemy zmienić status na zainstalowany ręczenie to wykonujemy, pomimo tego że jest już zainstalowany:

apt-get install nazwa_pakietu
Wtedy polecenie:

apt-get autoremove
go nie usunie.
Dobrze jest listę usuwanych automatycznie pakietów zapisać do pliku tekstowego. W razie problemów, będziemy wiedzieli czego szukać.
Było już o tym na forum.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Możesz uruchomić menedżera pakietów z interfejsem, np aptitude (bez parametrów). Kliknąć klawisz '/' wpisać nazwę pakietu, następnie kombinacja klawiszy "shift + '-'" czyli purge i na końcu klawisz 'g'. Wtedy będziesz mógł zobaczyć całą listę z pakietami do instalacji/usunięcia możesz ją przewertować i jak zobaczysz program którego nie chcesz usuwać najeżdżasz na niego kursorem i klikasz '+'. Program zmieni status na zainstalowany ręcznie. Jak już wszystko ustalone klikasz 'g' i program robi swoje. Biblioteki zainstalowane automatycznie możesz zostawić do usunięcia. Czasem jeszcze zdarza się tak, że niepotrzebne automatycznie zainstalowane pakiety aptitude zgłasza do usunięcia przy kolejnej sesji (ponownym uruchomieniu), więc po wszystkim można jeszcze raz odpalić aptitude i zobaczyć czy nic nie zgłosił do usunięcia. Jak coś będzie to wyświetli odpowiedni monit, wtedy jak poprzednio klawiszem g można przejść do listy pakietów.
Jest jeszcze synaptic i aptitude z interfejsem gtk ale nie wiem jak tam to wygląda, bo nie używam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jak instalujesz to

aptitude install -R gnome 
-R bez recomendes

Nie usuwaj bo zniszczysz system.
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Yampress pisze:Jak instalujesz to

aptitude install -R gnome 
-R bez recomendes

Nie usuwaj bo zniszczysz system.
Podałeś polecenie do instalacji gnome. Co mam zrobić jak już mam zainstalowane gnome z niepotrzebnymi programami?
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Przerabiałem ten temat. Niestety bardzo irytuje mnie problem z tego typu rzeczami jak odinstalowywanie pakietów i potem szukanie czy coś nie przestało działać. Godnym uwagi rozwiązaniem będzie zainstalowanie systemu od nowa tylko z tymi pakietami, które są potrzebne. System będzie minimalny, spójny, bez zbędnych pakietów. Chłopaki podają Ci lepsze rozwiązanie. To kwestia gustu.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Szkoda czasu na takiego typu zabawy. Doinstaluj to co użytkujesz i używaj tego, albo tak jak napisał peter86 od razu instaluj minimalistyczne środowisko.
A jak usuniesz za dużo i coś nie będzie działać? Dopiero frustracja się uruchamia. Poza tym gnome2 jest ze sobą bardzo powiązane. A czyliczy Ci się każdy MB na dysku?
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Raczej nie chodzi o miejsce na dysku tylko z "windowsowych" nawyków mam tak, że czym więcej programów, system słabiej chodzi - czy tutaj też tak jest?
Jak nie to w sumie nie muszę ich usuwać.
Wywalę ze startu, wywalę powiązania by się nie uruchamiały i będzie gitara.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Może to się przyda?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

One tylko leża na dysku, tu nie ma rejestru gdzie obojętnie co zainstalujesz dodaje się do rejestru.

Ja robiłem tak. Uruchamiałem alacerte (czyli edytor menu) i te aplikacje, których nie używałem i mi przeszkadzały w menu usuwałem. Dowiązanie otwierania plików robiłem do aplikacji, które lubię i to wszystko.

Więcej aplikacji wiąże się tylko z większą liczbą aktualizacji i miejscem. Także odradzam odinstalowywanie. Linux to inny świat. Czas zmienić nawyki. Tu jak program nie działa albo chcesz wrócić do domyślnych (startowych) ustawień to kasujesz jego plik (katalog) konfiguracyjny i wszystko od nowa.
ODPOWIEDZ