- Jak już utworzę wszystkie partycje, Debian będzie działał, ale będę zmuszony wrócić do Windowsa to czy nie ma żadnych problemów z ponownym podziałem na partycje dysku tj. kasowaniu partycji ext4 i ponownym tworzeniu - w moim przypadku - 3 partycji NTFS, dowolnym programem do partycjonowania uruchamianym z liveCD.
- Czy WINE działa bez większych problemów na Debianie Squeeze?
[+] Instalacja Debiana - partycjonowanie, pendrive,
To jeszcze dwa pytania przed instalacją.
Potrzebna jest w przypadku instalacji Debiana Squeeze na partycjach z systemem plików ext4. Instalator zaleca takie rozwiązanie." pisze:Po co partycja /boot?
Partycja /boot będzie na głównej / (root).
sequantz, materiały do poduszki:
- Debian Reference wersja 1, po polsku
- Debian Reference wersja 1, po polsku - z innego serwera
- Debian Reference wersja 2, najnowsza po angielsku
I dział dla początkujących na forum:
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz
fnmirk, tak, ale w Debianie Squeeze jest już grub2, a on spokojnie uruchamia system z ext4. Jeśli pod Squeeze zainstalujesz sobie samemu grub1 to wtedy /boot na ext2 lub ext3 trzeba wybrać aby resztę mieć na ext4.
sequantz, jak zrobiłeś partycje?
Pod 2 systemy najlepsze rozwiązanie to takie:
Ciężko jest kliknąć w menu i wybrać program? Więcej o dwa kliknięcia niż te co klikasz z pulpitu. To taka windowsowa pozostałość. Masz do wyboru teraz:
sequantz, jak zrobiłeś partycje?
Pod 2 systemy najlepsze rozwiązanie to takie:
- Partycja główna ntfs Windows
- Partycja rozszerzona, a na niej 3 partycje logiczne linuksowe
[INDENT] /
/swap
/home[/INDENT]
Ciężko jest kliknąć w menu i wybrać program? Więcej o dwa kliknięcia niż te co klikasz z pulpitu. To taka windowsowa pozostałość. Masz do wyboru teraz:
- Dodać skrót do programu na pulpit
- Umieścić go gdzieś na panelu.
- Korzystać tylko z menu (i takie rozwiązanie pozwala nie zaśmiecać pulpitu).
http://yampress.dug.net.pl/ZRZUTY/freebsd8.jpg
Zrobiłem tylko dla Debiana partycje:
[INDENT]pusta 75GB
/ - 20GB podstawowa partycja z systemem plików ext4
/home - 150GB podstawowa partycja z systemem plików ext4
/swap - 6 GB - dałem specjalnie tyle, żeby zobaczyć ile będzie potrzebne - w Windows również miałem 6GB plik wymiany[/INDENT]
Niestety coś jest nie tak. Z tego co dotychczas zauważyłem, nie działa mi hibernacja systemu - zamykam laptopa, on się wygasza, otwieram, klikam dowolny przycisk i zaczyna ruszać ale po chwili zwis i tylko restart pomaga. Nie wiem dlaczego.
I jeszcze, po pewnym czasie przestaje mi działać Internet - tak jakby rozłączało mnie z siecią, jednak nie wiem gdzie sprawdzić czy jestem połączony. Ping nie działa (również nie wiem dlaczego), chciałbym mieć na pasku podobną ikonkę jak w Windows, która pokazuje moc sygnału sieci bezprzewodowej i dostępne sieci.
[INDENT]pusta 75GB
/ - 20GB podstawowa partycja z systemem plików ext4
/home - 150GB podstawowa partycja z systemem plików ext4
/swap - 6 GB - dałem specjalnie tyle, żeby zobaczyć ile będzie potrzebne - w Windows również miałem 6GB plik wymiany[/INDENT]
Niestety coś jest nie tak. Z tego co dotychczas zauważyłem, nie działa mi hibernacja systemu - zamykam laptopa, on się wygasza, otwieram, klikam dowolny przycisk i zaczyna ruszać ale po chwili zwis i tylko restart pomaga. Nie wiem dlaczego.
I jeszcze, po pewnym czasie przestaje mi działać Internet - tak jakby rozłączało mnie z siecią, jednak nie wiem gdzie sprawdzić czy jestem połączony. Ping nie działa (również nie wiem dlaczego), chciałbym mieć na pasku podobną ikonkę jak w Windows, która pokazuje moc sygnału sieci bezprzewodowej i dostępne sieci.
To na tej pierwszej będziesz jeszcze mógł w przyszłości zainstalować Windowsa XP, na jednej partycji. Bo pod Windows7 musisz minimalnie 2 rezerwować. Więc dlatego na początku lepiej pilnować "dobrego" ustawienia partycji, aby potem za dużo nie mieszać (co wtedy jak przyjdzie zdezorganizować cały dysk i wszystkie systemy trzeba przeinstalować). A tak to jeden działa drugiego doinstalujesz jak zaistnieje potrzeba i wszystko gra.
Zazwyczaj najlepiej zawsze Linuksa instalować jako drugi system w kolejności bo program rozruchowy odnajduje tego zainstalowanego Windowsa i pozwala uruchamiać oba bez zbędnych zabaw.
Odnośnie hibernacji - Debian to nie Windows i musiałbyś poszukać rozwiązania. Może coś trzeba doinstalować (skonfigurować) jeszcze. Poszukaj na forum lub załóż nowy temat z pytaniem...
Zazwyczaj najlepiej zawsze Linuksa instalować jako drugi system w kolejności bo program rozruchowy odnajduje tego zainstalowanego Windowsa i pozwala uruchamiać oba bez zbędnych zabaw.
Odnośnie hibernacji - Debian to nie Windows i musiałbyś poszukać rozwiązania. Może coś trzeba doinstalować (skonfigurować) jeszcze. Poszukaj na forum lub załóż nowy temat z pytaniem...
sequantz, o hibernacji i połączeniu sieciowym załóż nowe tematy:
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... #post81406
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... #post81406