mała uwaga, jeśli chcesz żeby ktoś Ci pomógł, to staraj się pisać jak najbardziej czytelnie, opisuj jak najwięcej rzeczy które mogą mieć znaczenie, używaj tagów (już je dodałem), a nazwę tematu zmień na taką w której na początku będzie podany język programowania, a potem opis problemy który będzie mówił coś więcej o problemie, to Ty masz zachęcić kogoś do pomocy Tobie, a niechlujne posty raczej tylko zniechęcają.
witam
przepraszam ze tak niechlujnie napisalem na forum ale to moj pierwszys raz .... nigdy nie kozystalem z for internetowych. Jestem poczatkujacym programista C++ kod krory podalem jest przykladem uzytym w podreczniku ... przepisany slowo w slowo... nie chce sie kompilowac u nikogo ... sprawdzie sami ... moze ktos bedzie w stane mi pomoc .. bede bardzo wdzieczny
pozdro
[ Dodano: 2007-05-26, 13:45 ]
przy probie kompilacji dostaje nastepujacy wynik, kod programu zamiescilem juz wczesniej moj sytstem to debian 4.0 etchnatomist wersja gcc 4.3.... prosze pomozcie
debian-pc:/home/oskar# gcc -o flooder flooder.c
flooder.c:13: error: expected identifier or ‘(’ before ‘{’ token
flooder.c: In function ‘main’:
flooder.c:46: warning: incompatible implicit declaration of built-in function ‘memset’
debian-pc:/home/oskar#
//edit
chciałeś użyć tagów i to Ci się, chwali ale jeśli wpisujesz je ręcznie to nazwa czyli w tym wypadku code musi być w nawaisach kwadratowych [ ]. Jeśli chcesz to nad oknem, w którym piszesz posta (lub po lewej - jeśli piszesz w "szybka odpowiedź") są przyciski code i inne, więc możesz ich używać. Najlepiej kliknij w przycisk zmień w prawym górnym rogu tego posta i zobacz jak to wygląda. Aby zmienić treść tematu, co sugerował velmafia musisz użyć tego przycisku w pierwszym poście i tam zmienić temat.
Kompilacja jako root nie ma tutaj znaczenia (wogóle nie ma znaczenia przy czymkolwiek)
Problem jest w tym że jest blok kodu w klamerkach między DEFINE coś tam a main'em.
Jest tam funckja nieposiadająca nazwy i o to się gcc pluje.
debian-pc:/home/oskar# gcc -o flooder flooder.c
flooder.c:13: error: expected identifier or "(" ; before "{" ; token
flooder.c: In function ‘main’:
flooder.c:46: warning: incompatible implicit declaration of built-in function ‘memset’
debian-pc:/home/oskar#
dokladnie tak .... naprawde doklsdnie przepisalem... dwa razy od paczatku zeby sie upewnic czy nie ma bledow...