Postfix - pierwsze starcie
- sponsoriada
- Beginner
Postfix - pierwsze starcie
Witam wszystkich.
Postawiłem przed sobą zadanie skonfigurowania serwera poczty. Problem jest taki, że nigdy z czymś podobnym nie miałem do czynienia.
Chciałbym prosić o porady ewentualne linki do poradników żebym mógł sobie jakoś poradzić z tym tematem.
Celem moim jest serwer poczty, który będzie obsługiwał do 5 osób. Moja domena to espons.pl.
Maile odbierane i wysyłane nie będą tylko z sieci lokalnej.
Prosiłbym o pomoc jak mam się do tego zabrać.
Z góry dziękuję.
Postawiłem przed sobą zadanie skonfigurowania serwera poczty. Problem jest taki, że nigdy z czymś podobnym nie miałem do czynienia.
Chciałbym prosić o porady ewentualne linki do poradników żebym mógł sobie jakoś poradzić z tym tematem.
Celem moim jest serwer poczty, który będzie obsługiwał do 5 osób. Moja domena to espons.pl.
Maile odbierane i wysyłane nie będą tylko z sieci lokalnej.
Prosiłbym o pomoc jak mam się do tego zabrać.
Z góry dziękuję.
- sponsoriada
- Beginner
Witam. Udało mi się skonfigurować Postfixa z Courierem. Problem niestety jest z IMAP'em. Przy synchronizacji w Outlooku dostaje taki komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Filesystem notification error -- (check for configuration errors with the FAM/GAMIN libary)
Jeżeli ci to pomoże to ja korzystałem z tego poradnika
http://workaround.org/ispmail/squeeze/big-picture
teraz walczę ze spamem
http://workaround.org/ispmail/squeeze/big-picture
teraz walczę ze spamem

- sponsoriada
- Beginner
Mam teraz takie pytanie. Jak sukcesywnie i z sensem archiwizować pocztę klientów? Każdy mail zapisywany jest w postaci:
Moim pomysłem jest archiwizacja poczty z końcem każdego miesiąca. Czy można zmienić sposób zapisu poczty żeby posiadała datę przyjścia?
Czy jest gdzieś zapisywana poczta wychodząca?
Mój system to Postfix i Courier.
Pozdrawiam
1328708697.V806I2dc0010M517331.espons.pl
Czy jest gdzieś zapisywana poczta wychodząca?
Mój system to Postfix i Courier.
Pozdrawiam
Ja zrobiłem tak:
- dodałem domenę kopia.domena.pl
- dodałem w main.conf:
- dodałem w bazie danych postfiksa tableki które odpowiadały zapytaniom z plików bcc_maps.cf:
- w tabelkach jest para recipient/sender -> cel oraz aktywny/nieaktywny
- w crontab kopie co pięciominutową kopii domeny na serwer backupowy
Rezultat:
Pełna kopia całości poczty przychodzącej i wychodzącej dla wszystkich użytkowników. Daty też zostają.
- dodałem domenę kopia.domena.pl
- dodałem w main.conf:
recipient_bcc_maps = proxy:mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_recipient_bcc_maps.cf
sender_bcc_maps = proxy:mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_sender_bcc_maps.cf
query = SELECT bcc FROM recipient_bcc_maps WHERE recipient='%s' AND active = 1
query = SELECT bcc FROM sender_bcc_maps WHERE sender='%s' AND active = 1
- w crontab kopie co pięciominutową kopii domeny na serwer backupowy
Rezultat:
Pełna kopia całości poczty przychodzącej i wychodzącej dla wszystkich użytkowników. Daty też zostają.
- sponsoriada
- Beginner
- sponsoriada
- Beginner
Courier, Dovecot - akurat w procesie który opisałem liczą się mało a prawie wcale, w sumie to się nie liczą.
Dobra, trochę się wyspałem to napiszę więcej wskazówek.
Dobra, trochę się wyspałem to napiszę więcej wskazówek.
- Czy masz wirtualne konta? Na takich będzie łatwiej bo zapewne siedzą w bazie danych.
- Jeśli nie to najwyższy czas takie zrobić.
- Jak już masz wirtualne konta to na stronie postfiksa znajdziesz to co robią dyrektywy recipient/sender_bcc_maps
- Potem zrobisz sobie pliki mysql_virtual_recipient/sender_bcc_maps.cf - na wzór innych plików z odwołaniami do bazy krótkie czytaj_to zapewne znajdziesz gotowca.
- Nie zapomnij o uzupełnieniu bazy - dodanie tabelek i wpisów:
Rzecz jasna jan.kowalski@kopia.domena.pl powinien posiadać konto pocztowe - własną skrzynkę pocztową (ang. mailbox).
recipient/sender bcc active [EMAIL="jan.kowalski@domena.pl"]jan.kowalski@domena.pl[/EMAIL] [EMAIL="jan.kowalski@kopia.domena.pl"]jan.kowalski@kopia.domena.pl[/EMAIL] 1
Ja używam postfixadmina i dopisałem tam aktualizacje, które robią to (tzn. dodają konto kopia i wpisy do rec/send-maps) z automatu - jak zainteresowany to napisz to wkleję. - Crontab i kopia - zrobiłem na wszelki - lepiej dwie kopie niż jedna.