yossarian pisze:
Sama "instalacja" sprowadza się do rozpakowania katalogu, więc w systemie nic nie trzeba instalować:
Sęk w tym, ja nie chcę tego instalować, bo jakbym miał to robić to nie zawracałbym nikomu głowy ponieważ znam ten program i wiem, że w pełnym pakiecie "instalacyjnym" znajduje się nowa (skonfigurowana) java od Oracle.
Chciałem wyśledzić błąd, bo o ile Sweet Home 3D posiada różne sposoby uruchamiania, to inne programy wymagające javy już takich mieć nie muszą, a nie chciałbym korzystając z otwartego oprogramowania korzystać z coraz mniejszych możliwości albo odprawiać jakieś "gusła" żeby uruchomić pierwszą lepszą aplikację.
Rafal_F pisze:
Nie wiem jak sprawa wygląda z OpenJDK7.
Ano nijak to wygląda, bo mi nie chciało działać.
Jak zainstaluje się samo Openjdk-7-jre to przeglądarka internetowa tego nie widzi, bo nie ma icedtea-plugin
Z kolei próba doinstalowania icedtea-plugin skutkuje doinstalowaniem Openjdk-6-jre.
I te Openjdk-6-jre jest widoczne w przeglądarkach internetowych nawet pomimo wykonania:
Zresztą nawet gdyby działało średnio podobałoby mi się trzymanie dwóch wersji javy (miejsce na dysku itp.).
Problem opisany w linku dotyczy "ciut" starszej wersji javy więc problem mógł być już rozwiązany i pojawił się ponownie.
Trudno dokładnie się dowiedzieć, bo brak jest changeloga:
http://packages.debian.org/changelogs/p ... /changelog
Not Found
The requested URL /changelogs/pool/main/o/openjdk-6/openjdk-6_6b24~pre2-1/changelog was not found on this server.
Zresztą wydaje mi się, że nie jest problemem brak: javaws, bo wydanie polecenia:
I program działa choć z małymi zgrzytami (zatwierdzenie pięciu okien: Warning - Security) lecz działa.
==================================================
Program nie uruchamia się bez pomocy konsoli w KDE.
Winna wydaje się być błędna ścieżka do: javaws
Kod: Zaznacz cały
KDEInit nie może uruchomić '/usr/lib/jvm/java-6-openjdk-amd64/bin/javaws'.
Skąd wzięło się to amd-64 skoro mam 32 bitowy system?
Kod: Zaznacz cały
ls /usr/lib/jvm/java-6-openjdk-i386/bin
java java-rmi.cgi javaws keytool orbd pack200 policytool rmid rmiregistry servertool tnameserv unpack200
Znalazł się plik javaws i prawidłowa ścieżka do niego.
Gdzie konkretnie znajduje się błąd i jak go naprawić?