[+] XFCE - zmiana motywu programu na inny niż systemowy
[+] XFCE - zmiana motywu programu na inny niż systemowy
Witam.
Używam Debiana w wersji stabilnej z XFCE 4.6.2. Część programów przyjmuje systemowy motyw wyglądu. Czy jest możliwość zmiany tych ustawień, jeśli opcje programowe nie oferują zmiany wyglądu. W szczególności chodzi mi o aplikacje Codelite.
Pozdrawiam,
Silneus
Używam Debiana w wersji stabilnej z XFCE 4.6.2. Część programów przyjmuje systemowy motyw wyglądu. Czy jest możliwość zmiany tych ustawień, jeśli opcje programowe nie oferują zmiany wyglądu. W szczególności chodzi mi o aplikacje Codelite.
Pozdrawiam,
Silneus
Tematy ściągasz z http://xfce-look.org . Rozpakowujesz, tworzysz w katalogu domowym użytkownika katalog .themes i tam temat kopiujesz rozpakowany. Następnie zmieniasz w konfiguracji. Wszystkie ikony, tematy myszy wrzucasz to katalogu .icons w katalogu domowym.
Na pewno?Yampress pisze:Tak się nie da. Chyba, że uruchamiasz aplikację jako inny użytkownik, a on ma ustawiony inny wygląd. Inaczej się nie da przypisać wyglądu dla poszczególnych aplikacji.
http://urukrama.wordpress.com/2008/07/1 ... lications/
Kod: Zaznacz cały
GTK2_RC_FILES=/path/to/your/theme/gtkrc application-command
A większość aplikacji Qt da się uruchomić z parametrem -style:
Kod: Zaznacz cały
psi -style Oxygen
Napisałem, jak można to zrobić w aplikacjach GTK i Qt, jak jest w innych, nie wiem. Tym mykiem z GTK to sam się kiedyś bawiłem, dla niektórych aplikacji ustawiłem inne style GTK, niż domyślny opisany w ~/.gtkrc-2.0 i działało.
Z tego, co wyczytałem, Codelite jest właśnie w GTK (dokładnie WXwidgets), więc przeszkód dla zmiany stylu nie widzę.
Najlepiej niech kolega Silneus sam sprawdzi. Systemu tym nie rozwali, to mogę zagwarantować
Z tego, co wyczytałem, Codelite jest właśnie w GTK (dokładnie WXwidgets), więc przeszkód dla zmiany stylu nie widzę.
Najlepiej niech kolega Silneus sam sprawdzi. Systemu tym nie rozwali, to mogę zagwarantować
No dobrze. Żaden myk. Są aplikacje na gtk i na qt i w zależności jaki styl ustawisz tak wszystkie aplikacje korzystające z tego stylu będą używały tego stylu. No chyba, że aplikacja pozwoli ustawić indywidualnie styl. Albo aplikacje takie jak opera aktualnie nie korzystają z gtk a nie qt.
A tu kolega chce ustawić konkretną aplikację z konkretnymi stylami. Co nie jest takie proste i o ile jest w ogóle wykonalne. Więc to mnie trochę zdziwiło. No cóż może wiesz więcej i znasz się lepiej więc zapytałem. Nie muszę wszystkiego umieć. A nikt nie wie co sam umiem.
A tu kolega chce ustawić konkretną aplikację z konkretnymi stylami. Co nie jest takie proste i o ile jest w ogóle wykonalne. Więc to mnie trochę zdziwiło. No cóż może wiesz więcej i znasz się lepiej więc zapytałem. Nie muszę wszystkiego umieć. A nikt nie wie co sam umiem.