Przed chwilą podczas próby instalacji Matlaba odkryłem, że mam zbyt mało miejsca w katalogu /tmp. Dokładniej mówiąć, to jest tam zamontowany wirtualny system plików o rozmiarze 201 MB:
Jest to zdecydowanie za mało, bo Matlab przy instalacji zrzuca wszelkie swoje archiwa do /tmp. Potrzebowałbym więc powiększyć ten katalog do 4-5 GB, co i gdzie podmienić, żeby uzyskać taki efekt?
Wyłącz opcję czyszczenia katalogu /temp wraz ze startem systemu i wspomniany plik przenieś na partycję, na której masz odpowiednią ilość miejsca, tworząc dowiązanie w katalogu /temp.
Jeżeli to tylko na czas instalacji to nie musisz zmieniać ustawień katalogu /temp. Ja tak postępuję, kiedy brakuje mi doraźnie miejsca na dowolnej partycji.
Dodane:
Ewentualnie cały katalog /temp przenieś w taki sposób jak napisałem.
który wystarczy tymczasowo podmienić na "no" i zrestartować system. Wystartujemy z /tmp jako zwykłym katalogiem, a nie punktem montowania wirtualnego systemu plików, więc mamy tyle wolnego miejsca ile fizycznie jest na partycji. Ewentualnie jak komuś trzeba powiększyć /tmp i zachować zapis do RAM, to w