[+] KDE - systemsettings nie zapisuje zmian

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kabzior
Beginner

[+] KDE - systemsettings nie zapisuje zmian

Post autor: kabzior »

Hej, taki problem - nowy laptop, na nim KDE 4.6.5, Debian Testing i potrzeba zmiany adresu MAC karty. W ustawieniach systemowych można sobie wyklikać właściwości połączenia i tam dodać nowy adres. Ale niestety - zmiany się nie zapisują. Obok stoi stary laptop z takim samym systemem i KDE i po wpisaniu czegokolwiek co wymaga uprawnień roota wyskakuje okienko z prośbą o hasło, wpisuję i jest ok. W tym nowym nie wyskakuje okienko z prośbą o hasło a zmiany się nie zapisują. Zgaduję że czegoś mi brakuje, ale czego... kab
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Porównaj listy zainstalowanych pakietów.
A tymczasowym rozwiązaniem może być:
Alt + F2 >> kdesu polecenie
kabzior
Beginner

saturno pisze:Porównaj listy zainstalowanych pakietów.
A tymczasowym rozwiązaniem może być:
Alt + F2 >> kdesu polecenie

Kod: Zaznacz cały

kabzior@debian:~$ sudo systemsettings
systemsettings(23106): KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server:  "/usr/bin/dbus-launch terminated abnormally with the following error: No protocol specified
Autolaunch error: X11 initialization failed.
" 

systemsettings(23105): KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly.

kabzior@debian:~$ sudo dbus-launch systemsettings
No protocol specified
No protocol specified
systemsettings: cannot connect to X server :0
systemsettings(23123): Communication problem with  "systemsettings" , it probably crashed. 
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" "

Dodane:
Powodem był brak authentication-agent.

kde4-config --path libexec --locate polkit-kde-authentication-agent-1
Trochę dziwne, że przy instalacji KDE nie ciągnie tego automatycznie z zależności.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Trochę dziwne, że przy instalacji KDE nie ciągnie tego automatycznie z zależności.
Pokaż wynik:

dpkg -l | grep kde-standard
kabzior
Beginner

saturno pisze:Pokaż wynik:

dpkg -l | grep kde-standard
Nie mam tego. Za czasów KDE3 instalowałem zawsze przez netinstall kde-corea od czasów KDE4 kdebase i potem doinstalowuję to co potrzebuję. Ale nie było nigdy tak, żeby system przez to był nieużyteczny. Wydaje mi się, że od czasu jak ostatnio instalowałem Debiana testowego z KDE4 (jakieś pół roku temu, może trochę więcej) pozmieniało się w zależnościach - w ten sam sposób instalowałem na starym co i na nowym laptopie. I na starym po kdebase wszystko ładnie działało, na nowym najpierw nie chciały wstać Xy bo nie było plasma-desktop, potem właśnie brak polkit i oprócz tego brak skalowania procesora itp. Wydaje mi się, że instalowałem tak samo wtedy i teraz. Ale mniejsza z tym, ważne że już wszystko działa (no prawie, jeszcze tylko multitouch na gładziku synaptics :)

kab
ODPOWIEDZ